Viitorul agriculturii romanesti rasare din culturile organice

20 iunie 2006

Constienta ca si ea trebuie sa aiba un loc printre tarile europene, Romania se mobilizeza. Culturile organice, noul trend in Uniunea Europeana, au la ora actuala un mare succes. Pentru ca stie ca are avantajul de a exploata la maxim aceste culturi, tara noastra nu se culca pe o ureche. ... Si profita de fiecare sansa pe care o vede pentru a iesi la suprafata pe piata europeana.

Dupa o tranzitie de 16 ani agricultura din Romania se gaseste inca la un nivel de productivitate mediocru. Acest deficit are insa si o solutie: parcelele ecologice. Si daca ar fi sa luam in considerare si cerinta tot mare pentru produsele ecologice venita din tarile dezvoltate, atunci este evident ca schimbarile din agricultura sunt imperative. Subliniind aceeasi idee, Daniel Lica, Director in cadrul Ministerului Agriculturii, a afirmat ca “produsele traditionale si organice reprezinta pentru Romania oportunitatea de a intra pe pietele straine”.

Parcele ecologice de 170.000 hectare

In acest an din teritoriul agricol parcele pe care se vor cultiva produse organice vor ajunge la o intindere de 170.000 hectare. Numai anul trecut 60% din exportul de produse ecologice a fost ocupat de mierea de albine traditionala, 30% de produsele vegetale si 20% produse derivate din lapte. Tarile ce au optat pentru produsele noastre au fost, conform declaratiilor lui Daniel Lica, Germania, Elvetia, Italia si Olanda. Totodata el a tinut sa mentioneze ca Ministerul Agriculturii a acordat pana in acest moment peste 500 de certificate pentru produse traditionale. “Acestea ar putea reprezenta diferenta dintre supravietuire si faliment pentru multi producatori odata cu intrarea in UE.”

Daca ar fi sa comparam evolutia acestui segment din ultimii ani constatam ca in prezent zonele dedicate acetui tip de cultura s-au dublat in comparatie cu anul 2003. Atunci totalul era de 57.200 de hectare. La finele acestui an se spera ce se va depasi 170.000 hectare.

In momentul de fata in Romania sunt aproximativ 260 de ferme care se bazeaza in activitatea lor pe culturile ecologice. Acestea sunt impartite in special in zona de nord-est si de est a tarii in Arad, Timis, Calarasi, Galati, Braila si Constanta.

Acest domeniu este incurajator pentru cei care au de gand sa porneasca o afacere in acest domeniu. Profiturile obtinute din culturile ecologice sunt de doua ori mai mari decat cele obtinute din agricultura clasica. Dar duble sunt si investitiile.

Singurul aspecta negativ ii vizeaza pe cei care pornesc pe acest drum nepregatiti. Pentru ca odata cu intrarea in UE multi producatori vor fi eliminati, cei care vor neaparat sa intre pe aceasta nisa trebuie sa aiba resursele sa aplice intocmai cerintele impuse. Conform opiniei specialistilor, Romania va dedica aproximatic 2 milioane de hectare acestor fermelor ecologice, iar cei ce vor rezista pe piata vor primi si ajutoare substantiale.

In acelasi timp Romania trebuie sa-si mai ajusteze pe ici pe colo micile neconcordante. Astfel ca cererile pentru fondurile Sapard sa nu se mai loveasca de refuzul venit de sus. Daca Romania se va pune la punct, atunci ea va absorbi din bugetul UE sume importante. In acest moment nivelul cererilor pentru contractarea de fonduri este relativ mare. Dar cu toate acestea numarul celor care sunt si acceptate ramane in continuare scazut. Asa ca printre degete ni se scurg sanse importante precum si sume de bani fata de care nu putem arata argonganta de a le refuza si de a ne lipsi de ele.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro