UE vrea o baza de date cu amprentele... tale!

17 martie 2007

Comisia Europeana lucreaza la propunerile referitoare la o baza de date centralizata privind amprentele digitale, pentru a spori cooperarea intre statele membre UE in vederea combaterii infractiunilor grave, a declarat, vineri, o purtatoare de cuvant a Executivului comunitar, citata de Reuters. "Ideea este sa includa amprentele digitale ale persoanelor condamnate, si insist asupra acestui lucru, iar alte date nu vor fi centralizate". Purtatoarea de cuvant, Ana-Paula Laissy, a dezmintit informatiile publicate de cotidianul britanic The Times, potrivit carora planul include stocarea amprentelor persoanelor eliberate fara a fi puse sub acuzare sau ale celor condamnate pentru delicte minore.
       
Liderii Uniunii Europene au cerut in unanimitate Comisiei Europene, in 2004, sa evalueze propunerile pentru baza de date, in cadrul "Programului Haga", referitor la sporirea cooperarii in justitie, securitate si afaceri interne.
        
Laissy a precizat ca propunerea, inclusa in programul de lucru al Comisiei pentru anul 2008, va fi in conformitate cu masurile europene privind respectarea vietii private si protejarea datelor.
      
Vicepresedintele Comisiei Europene, care este responsabil si cu drepturile omului, justitie si securitate, va face o propunere numai dupa ce serviciul juridic al Uniunii da asigurari ca aceasta este in conformitate cu regulile privind protejarea datelor si cu drepturile fundamentale.
      
Un alt oficial a precizat ca pregatirile sunt intr-un stadiu incipient, dar a adaugat ca este clar ca baza de date se va limita la persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni grave si va putea fi accesata la investigarea unui numar limitat de fapte penale.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro