Statisticile private pentru site-urile romanesti, nasc suspiciuni

18 ianuarie 2007

Internetul nu mai reprezinta liberate...sau acel putin nu pentru 1.500 se site-uri care au ales optiunea propusa de Trafic.ro - Statistici Private. Serviciul de monitorizare web trafic.ro, dezvoltat de netBridge, a introdus din 12 ianuarie optiunea Statistici private, prin care proprietarii site-urilor au posibilitatea sa transforme statisticile legate de vizitatorii site-urilor in informatii private.

Sorin Tudor, directorul de comunicare al netBridge, spune ca noua optiune se aplica numai statisticilor legate de referrer (referrer-ultimii, referrer total) si permite webmaster-ilor sau celor care detin conturile pe trafic.ro sa interzica accesul public la aceste statistici. Pana luni, aproximativ 1.500 de site-uri din cele peste 26.000 de site-uri active inscrise pe trafic.ro activasera optiunea Statistici private. Tudor precizeaza ca cele mai multe sunt site-uri mari.

Chiar daca internetul a a aparut ca nevoie de libertate, neingradirea informatiilor, a datetelor, a imaginii, reprezentantii netBridge spun ca acest serviciu a rezultat in urma cerintelor unor reprezentanti ai site-urilor sau webmaster-ilor care vor sa pastreze confidentiale unele date. Reprezentantul netBrige, Sorin Tudor, spune ca optiunea este utila mai ales site-urilor mari, care isi protejeaza astfel strategia de site-urile mai mici. Ca element negativ, Tudor mentioneaza ca protejarea anumitor informatii atrage suspiciuni.

Intrebat de acesta noua optiune, Stefan Beldie, editor-sef New Media al Gazetei Sporturilor, ziarul cu cea mai accesata editie online – peste 600.000 de vizitatori pe saptamana (70.000 de vizitatori pe zi) spune ca nu a activat aceasta optiune deoarece echipa gsp.ro nu a gasit avantaje sau dezavantaje privitoare la lansarea acestei optiuni. De altfel, noi nu avem absolut nimic de ascuns in privinta aspectelor care tin de traficul site-urilor din flota Gazetei Sporturilor, a adaugat el.

In acelasi timp, netBridge a inceput testarea statisticii Vizite, care arata numarul de vizite efectuate pe un site de un internaut. In plus, trafic.ro va veni in scurt timp cu imbunatatiri, precum statistica legata de durate medie a unei vizite pe site.

BRAT va masura performantele site-urilor romanesti

Aceste noi “viziuni” ale internetului sunt salvate de BRAT. Departamentul Internet al BRAT a selectat firmele Gemius (Polonia), Spring GmbH (Germania) si Weborama (Franta) pentru a continua discutiile privind stabilirea furnizorului de solutii tehnice pentru studiul de masurare a performantelor site-urilor romanesti. Cele trei companii selectate urmeaza sa isi prezinte solutiile tehnice si oferta comerciala in fata
unei comisii formate din reprezentantii companiilor cu interes in domeniul publicitatii online. Castigatorul selectiei de oferte va fi desemnat tot in cadrul unei Adunari Generale a Departamentului Internet al BRAT, cel mai probabil in luna martie, potrivit unui comunicat de presa.

Dupa implementarea propriu-zisa a sistemului, primele date furnizate referitoare la performantele site-urilor vor fi disponibile la jumatatea acestui an. Proiectul BRAT este gandit ca un sistem de masurare complet al performantelor site-urilor web, care va contine o masurare de trafic, determinarea audientei, profilelor demografice ale utilizatorilor acestor site-uri, la care s-ar putea adauga o monitorizare a veniturilor din
publicitate. Studiul BRAT se adreseaza tuturor site-urilor care functioneaza pe piata de publicitate din Romania, indiferent de continutul sau specificul lor. Editorii acestora pot beneficia de rezultatele acestui sistem pentru site-urile proprii dupa afilierea la BRAT si contribuind financiar la realizarea studiului.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro