Se va mentine sistemul actual de impozitare a IMM-urilor?

15 iunie 2006

Un mare semn de intrebare pentru IMM-uri este pus deasupra sistemului de impozitare. Se va mentine sau se va schimba odata cu 2007? La aceasta intrebare incearca si Comisia Buget-Finate a Senatului sa ofere o solutie. Ea propune mentinerea sistemului de impozitare practicat la ora actuala, cel putin pentru o perioada.

Presedintele Comisiei, Varujan Vosganian a declarat ca in cazul producatorilor si comerciantilor de bunuri materiale, precum si pentru firmele prestatoare de servicii catre populatie sa se mentina procedurile actuale. "Dorim astfel sa nu existe nici un dubiu ca nu dorim dezvoltarea micilor intreprinderi", a mai mentionat Vosganian.

In prezent firmele din aceasta categorie au posibilitatea sa opteze pentru doua variante de impozitare. Fie li se impoziteaza 16% din profit, fie 3% din cifra de afaceri. Insa incepand cu anul 2007 ele nu vor mai avea aceasta posibilitate de a jongla. Aceasta schimbare este datorata faptului ca in timpul negocierilor privind aderarea la UE Romania a facut aceasta concesie. Noul Cod Fiscal va anula deci posibilitatea de a alege intre doua forme de impozitare.

Bine-nteles ca reactia IMM-urilor nu a intarziat sa apara. Si de la anuntarea schimbarilor, nemultumirile nu au incetat sa apara. Constienti fiind de implicatiile acestor noi masuri, reprezentantii microintreprinderilor au propus la randul lor un compromis autoritatilor. Sa se mentina acelasi sistem de impozitare pentru inca o vreme, astfel incat tranzitia de la un sistem la altul sa fie ceva mai flexibila si fara urmari negative asupra lor.

Astfel, daca proiectul propus de Comisia Buget-Finate din Senat va fi aprobat de Parlament, atunci se va amana pentru primul trimestru al anului urmator plata impozitului anual pe care IMM-urile il datoreaza. Cu alte cuvinte, daca proiectul va fi aprobat, el va intra in vigoare in 2008 si impozitul pe acel an va fi achitat de abia in primul semenstru din 2009.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro