Romanii sunt nemultumiti de calitatea serviciilor bancare

22 iunie 2006

Calitatea serviciilor si lipsa transparentei din sectorul bancar romanesc sunt aspectele care ii deranjeaza pe mai mult de jumatate dintre clientii bancilor. Cel putin acesta este rezultatul unui sondaj de opinie realizat de publicatia electronica BankingNews in randul vizitatorilor sai. 30 la suta dintre respondenti sunt nemultumiti de calitatea serviciilor ... in timp ce 27 la suta considera ca nu exista transparenta totala. Din cei 866 de utilizatori ai site-ului www.bankingnews.ro, care au participat la sondajul de opinie, 19 la suta sunt deranjati de cozile interminabile la care trebuie sa astepte. Urmeaza comisioanele prea mari, pentru 13% dintre votanti  (n.r. - unele banci au recurs la un subterfugiu dupa restrictiile impuse de BNR, dobanzile au fost micsorate, pierderea fiind compensata prin cresterea comisioanelor). Pe ultimul loc se situeaza nivelul dobanzilor, care este prea mare pentru 11 procente dintre vizitatorii care au raspuns la intrebarea “Ce va deranjeaza la banci?”.

Strainii ne vad fruntasi in Europa...

Contrar rezultatelor obtinute in urma acestui sondaj de opinie, un studiu realizat de Lafferty Group (companie specializata in cercetare si consultanta), dat publicitatii la sfarsitul lunii martie a.c., releva faptul ca Romania se afla pe locul trei in Europa, intr-un clasament privind calitatea serviciilor bancare. Pe primele locuri se afla Portugalia si Germania, sucursalele bancilor din Germania fiind cele mai tehnologizate din Europa. Daca ne ghidam dupa acelasi studiu, tara noastra se afla inaintea unor state precum Spania sau Italia, state cotate cu cele mai neingrijite si dezorganizate sucursale. in schimb, bancile din Marea Britanie au cel mai prelungit program din Europa, respectiv 48 de ore pe saptamana, urmate de Franta si Polonia (45) si Cehia si Romania (42). Cel mai scurt program il au sucursalele bancilor din Spania si Italia (32,5). Topul cuprinde 55 de banci din 10 state europene.

Romania, alaturi de tari precum Portugalia si Germania au obtinut un punctaj ridicat pentru indicatori ce evalueaza aspectul exterior si interior al unitatilor, personalul bancar, gradul de automatizare si promovarea in cadrul sucursalelor. in partea de jos a clasamentului se situeaza sucursalele bancilor din Italia si Spania, ce au obtinut un punctaj foarte slab. in acest sens, studiul arata ca o agentie bancara mediocra din Romania a obtinut un punctaj de doua ori mai mare decat una din Italia. Cercetarea subliniaza ca cele mai de succes banci din Europa au adoptat in sucursale un format al activitatii dedicat retail-ului.

Despre BankingNews:
Lansat pe 16 ianuarie 2006, site-ul www.bankingnews.ro este, in prezent, cel mai complet portal de informatii financiar-bancare, fiind structurat pe trei componente distincte, toate avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca. Functia de informare a BankingNews este data de partea editoriala a site-ului, care cuprinde zilnic stiri, analize si opinii referitoare la activitatea tuturor operatorilor de pe piata bancara, de leasing si de asigurari din tara noastra. Cel de-al doilea segment al portalului are un caracter utilitar, fiind reprezentat de o serie de aplicatii, prin intermediul carora se pot converti monede (lei, euro sau dolari) si se poate calcula rapid profitul obtinut dintr-un depozit bancar. Mai mult, BankingNews ofera zilnic vizitatorilor sai posibilitatea de a afla cursurile valutare disponibile la principalele banci comerciale, calculand cele mai bune cursuri leu/euro si leu/dolar disponibile pe piata bancara. Cea de-a treia componenta a site-ului are functia de consiliere a potentialilor clienti bancari si este reprezentata de o baza de date completa si bine-structurata cu toate produsele si serviciile de pe piata bancara. BankingNews este una dintre publicatiile electronice editata de MULTI MEDIA NET, trust de presa online al carui portofoliu include si site-urile Cafeneaua Bancara (www.cafeneauabancara.ro) si Bani si Afaceri (www.banisiafaceri.ro).

[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro