Romanii incep sa inteleaga rolul cardului

28 iunie 2006

In ultima saptamana, cele doua mari companii ale caror sigle le regasim pe majoritatea cardurilor de la noi, Visa si Mastercard, au remarcat la unison faptul ca romanii incep sa inteleaga avantajele cardului ca mijloc de plata la comercianti, nu numai pentru a-si retragere banii de salariu de la bancomate. ... Cu ocazia prezentarii rezultatelor companiei vicepresedintele Visa CEMEA, Catalin Cretu a subliniat faptul ca numarul de tranzactii efectuate cu cardul la comercianti s-a dublat ajungand la un volum de 8 milioane.

Utilizarea cardurilor Visa in Romania a cunoscut o crestere semnificativa la sfarsitul lunii martie 2006, comparativ cu sfarsitul anului incheiat in martie 2005, afirma vicepresedintele Visa, Catalin Cretu. Numarul in crestere al platilor efectuate cu carduri bancare si diversitatea categoriilor de comercianti evidentiaza schimbari in modul de plata al romanilor, numarul de carduri Visa depasind pragul de 4 milioane.

Cresterea puternica a cardurilor Visa

Numarul total de carduri Visa, in primul trimestru din 2006 a fost de 4 milioane, inregistrand o crestere anuala de 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In schimb valoarea tranzactiilor totale a fost de 5,4 miliarde USD, din care tranzactiile efectuate la comercianti  au fost in valoare de 455 milioane USD. Rezultatele prezentate de VISA arata o dublare a numarul de tranzactii la comercianti realizate de romani cu cardul, numarul acestora ajungand la 8 milioane. Acestea au in continuare o pondere redusa in toatalul tranzactiilor, care se ridica la 64 de milioane, in crestere cu 27% fata de primavara anului 2005. Catalin Cretu a subliniat ca media utilizarii cardului la comercianti este redusa, fiind de 2 tranzactii anuale la fiecare card. “Este foarte important ca oamenii sa aiba plastice, dar mai important este sa le foloseasca”, spune oficialul Visa.

Reteaua de acceptare continua sa se extinda, numarul de comercianti inregistrand o valoare de peste 25000. De asemenea increderea in siguranta si in confortul platilor prin card si numarul de tranzactii la ATM-uri au inceput sa creasca.

“Aceste rezultate prezinta o societate care se obisnuieste sa plateasca tot mai mult prin card. Procentajul platilor cu carduri Visa la comercianti a atins 12,7% din numarul total al tranzactiilor, comparativ cu 7,9% in perioada similara anului trecut. Desi numerarul ramane metoda preferata de plata, aceste cifre reliefeaza o tendinta in crestere a tot mai multor romani sa utilizize carduri Visa ca metoda uzuala de plata la cumparare de bunuri si servicii”, considera Catalin Cretu, vicepresedintele Visa International CEMEA.

Topul cheltuielilor prin carduri Visa la comercianti

Prin folosirea cardurilor Visa, romanii au cheltuit cel mai mult pe cazare (78,2%), in special in strainatate, in supermarketuri (72%), in benzinarii (32,8%) chiar si in magazinele de produse electronice, acestea din urma inregistrand si cea mai importanta evolutie fata de anul trecut, de peste 800%. Supermarketurile si benzinariile reprezinta nivelul de obisnuita a detinatorilor de card in a plati zilnic cu cardul. “Pe de alta parte plata cu ajutorul cardului la magazinele de electrocasnice, ne subscrie la boom-ul pe retail banking”, a precizat vicepresedintele Visa CEMEA.

In schimb plata utilitatilor cu cardul inregitreaza doar 8,2% din totalul cheltuielilor efectuate de romani cu carduri Visa. Catalin Cretu a subliniat importanta cresterii acestui tip de tranzactii, plata utilizatilor cu cardul fiind segmentul la care se asteapta una dintre cele mai importante evolutii. “Tine de noi, dar si de guvern, sa aducem acest tip de tranzactii in top”, precizeaza Cretu. Primul pas in acest domeniu este infiintarea “Ghiseului virtual”, proiect aflat in lucru de ceva timp, care insa tot intarzie sa isi deschida portile.

 Nr. Tipul comerciantului Valoare tranzactii
(milioane USD)
Crestere anuala
 1  Cazare  78.2   381%
 2  Supermarket  72  514%
 3  Benzinarii  32.8  586%
 4  Magazine imbracaminte  25  535%
 5  Restaurante&baruri  15.7  414%
 6  Farmacii  14.9  380%
 7  Agentii de turism  12.7  425%
 8  Magazine de electrocasnice  9.6  821%
 9  Inchirieri auto  9.3  529%
 10  Utilitati  8.2  465%

7 milioane de carduri de credit si 6 de debit ne despart de UE

In continuare, cea mai mare pondere in portofoliul Visa o detin “Electroanele” - 3,1 milioane carduri, reprezentand un procent de 77,4%. Cea mai spectaculoasa crestere a fost inregistrata de produsele Premium – numarul de carduri Visa Gold in Romania  crescand cu un procent de 663% pana la sfarsitul lui martie. O evolutie apreciabila au inregistrat-o si cardurile Visa Classic, acest segmentul adresandu-se in principal clasei de mijloc si fiind cel mai utilizat la platile catre comercianti. De asemenea, cardurile de salarii incep sa fie din ce in ce mai des utilizate la comercianti, arata vicepresedintele Visa CEMEA.

Catalin Cretu a considerat ca in Romania trebuie emise 7 milioane de carduri de credit si 6 milioane de carduri de debit pentru a ajunge la nivelul din Uniunea Europeana. O piata bine dezvoltata a cardurilor si o crestere a platilor fara numerar ofera in ultima instanta mai multe fonduri disponibile pentru imprumuturi bancare, ce reprezinta un motor de crestere a economiilor dezvoltate, avand in vedere ca mai multi bani intra in circuitul bancar.

Vicepresedintele Visa CEMEA apreciaza ca cea mai dinamica evolutie o va cunoaste in viitorul apropiat cardul de credit, determinata atat de procesul de consolidare a sistemului bancar si de aparitia unor banci foarte puternici, rezultate in urma fuziunii dintre UniCredit si HVB si prin privatizarea CEC, dar si intrarea in Romania a unor jucatori foarte versati pe aceasta piata, precum Cetelem si General Electric Money.

Visa urmareste pentru viitor continure diversificarii portofoliului si incurajarea utilizarii cardului pentru plati la comercianti. In acest sens, Catalin Cretu a amintit ca unul dintre cei mai importanti comercianti, Metro, va accepta plata cu cardul, ceea ce va duce si o un avant al cardurilor business. De asemenea, Visa are in vedre extinderea infrastructurii de acceptare a cardurilor, precum si sustinerea trecerii la sistemul de carduri cu cip.

Doicu Cosmina

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro