Romania inregistreaza cresteri... in pretul chiriilor!

14 iunie 2006

Intr-un clasament al oraselor cu cele mai scumpe chirii pentru spatiile de birouri, Bucuresti ocupa locul 63, in urcare cu 15 pozitii fata de 2005, potrivit unui studiu elaborat de compania CB Richard Ellis (CBRE). Chiriile in Capitala au crescut in ultimele 12 luni de la 28,8 dolari/mp la 33,7 dolari/mp. Chiriile continua sa creasca in cele mai multe orase de pe mapamond, majorari semnificative inregistrandu-se in special in centrele de business din Asia. Cartierul West End din Londra spre exemplu, ramane cel mai scump, cu un pret lunar pe metru patrat de 137,5 euro, la fel si alte cartiere londoneze, care plaseaza Londra in topul oraselor cu cele mai mari chirii. Costul pentru inchirierea birourilor din clasa A continua sa creasca in cele mai multe piete, in special in Asia. Dupa o analiza a 173 de piete s-a constatat o crestere a chiriilor in 119 piete si o descrestere in numai 24, in ultimul an.
 
Cele mai importante scumpiri au fost inregistrate in Asia, unde conduce India si China, tari cu o crestere economica semnificativa. In zona Nariman Point din Mumbai's (India) s-a inregistrat o majorare a costurilor de inchiriere cu 69 de procente in ultimele 12 luni, reprezentand cea mai mare crestere inregistrata pe pietele analizate in studiu. Astfel, Mumbai ‘s Nariman Point intra in topul celor mai scumpe 10 piete. In Hong Kong, costurile chiriilor au crescut cu 50%, cu peste 102 dolari pe an. Tokyo ramane in continuare una dintre cele mai scumpe piete de birouri. Costurile de ocupare in acest oras au crescut cu 8%, respectiv 130 de dolari. In zona Pacific, Sydnay se mentine in top 50, ocupand pozitia 46.

Orasele europene continua sa domine top 50 al celor mai scumpe piete de birouri. In acest sens, costurile au crescut de la 10 la 30 de procente. Spre exemplu, Madrid cunoaste o majorare semnificativa a preturilor pe chiriile de birouri, cu 12%, pana la 54 de dolari anual pe metru patrat.

In ciuda majorarii chiriilor in cele mai multe piete Nord Americane, numai patru dintre acestea se mentin in top 50. Chiria din Midtown Manhattan ramane cea mai scumpa din SUA. Rio de Janeiro ocupa locul 30, in timp ce Sao Paulo se situeaza pe pozitia 42. Cele doua orase braziliene s-au intors in top, dupa ce in urma cu 4 ani iesisera din lista.

In Europa Centrala si de Est, chiriile au inregistrat cresteri usoare. Este vorba de Bucuresti, Moscova, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia si Varsovia. In Moscova nivelul chiriilor este de 94,7 dolari pe metru patrat, in timp ce in Sofia, costurile cu ocuparea de spatii se ridica la 22,1 dolari/mp.

Topul 10 din clasamentul realizat de CBRE (chirii platite lunar)
1. Londra (in West End - 137,5 euro/mp)
2. Tokyo (in zona Inner Central- 96,3 euro/mp)
3. London City (94,5 euro/mp)
4. Tokyo (in zona Outer Central 87,3 euro/mp)
5. Hong Kong (75,3 euro/mp)
6. Moscova (70,2 euro/mp)
7. Mumbai (68,9 euro/mp)
8. Paris (68,5 euro/mp)
9. Dubai (64,9 euro/mp)
10. Dublin (64,8 euro/mp)

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro