Romania este atractiva pentru companiile de logistica si distributie

16 martie 2007

Romania reprezinta o alegere atractiva pentru companiile de logistica si de distributie, atat din perspectiva economica cat si fiscala, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers. Conform studiului, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE) a adus modificari substantiale in structura companiilor care isi desfasoara activitatea in Romania. Eliminarea granitelor dintre Romania si celelalte state membre UE are deja un impact pozitiv asupra dezvoltarii mediului de afaceri, favorizand simplificarea tranzactiilor cu bunuri in cadrul UE si optimizarea fluxului monetar al companiilor. Mai mult decat atat, companiile inregistrate in scopuri de TVA in Romania nu mai trebuie sa pre-finanteze costurile de TVA aferente importurilor in Romania.
       
Eliminarea taxelor vamale permite accesul direct al companiilor rezidente in UE la clientii din Romania si ar putea reprezenta o amenintare la adresa firmelor de logistica, din moment ce se preconizeaza ca societatile comunitare vor prefera strategia vanzarilor direct din UE pe piata romaneasca centrelor de logistica locale, arata studiul.
         
Experienta statelor care au aderat la UE in 2004 a demonstrat tendinta companiilor de a reactiona la aceasta schimbare indreptandu-se catre o structura globala/regionala si externalizand functia logistica catre companii specializate din cadrul sau din afara grupului.
            
Din punct de vedere economic, portul Constanta a devenit, la 1 ianuarie 2007, poarta estica a UE, prezentand un mare potential pentru schimburile economice cu tarile asiatice, iar Dunarea reprezinta o alternativa mai rentabila pentru transportul de bunuri din celelalte state membre. In plus, zona libera Constanta permite infiintarea centrelor de logistica pentru tranzactiile cu tarile din Europa de Est, oferind posibilitatea crearii de stocuri fara plata taxelor vamale.
        
PricewaterhouseCoopers este o organizatie de firme care apartine PricewaterhouseCoopers International Limited, oferind servicii de consultanta fiscala si pentru afaceri pentru cresterea valorii clientilor si actionarilor acestora din diverse sectoare de activitate. Organizatia are 140.000 de specialisti in 149 de tari.
 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro