O societate fara numerar e la fel de probabila ca un birou fara hartii

15 martie 2007

Lansarea noii bancnote de 20 lire de catre Banca Angliei in 13 martie a.c., care il are tiparit pe economistul Adam Smith, a coincis cu publicarea de catre Asociatia de Plati din Marea Britanie a unei analize privind utilizarea numerarului de catre britanici. Cifrele APACS arata ca desi platile prin card cresc ca popularitate, britanicii nu dau nici un semn in ceea ce priveste renuntarea prea curand la folosirea numerarului desi Visa a previzionat o societate fara numerar pentru anul 2012. Bancnota de 20 de lire este cea mai utilizata de catre britanici, statisticile confirmand faptul ca in ultimul trimestru din 2006, 66% dintre bancnotele puse in circulatie prin intermediul automatelor bancare au avut aceasta denominare.

Tranzactiile cu numerar reprezinta inca 63% din numarul total al tranzactilor zilnice de plata. Numerarul este foarte utilizat in special pentru platile de mica valoare: in 2006, peste 96% dintre toate platile cu o valoare de sub 5 lire au fost efectuate in numerar.

In termeni de schimbare a tendintelor privind utilizarea numerarului, 2004 a fost un an de referinta pentru evolutia platilor in Marea Britanie, tranzactiile prin card depasind pentru prima oara valoarea tranzactionata in numerar.

"Numerarul ramane prima optiune pentru platile de mica valoare precum cafeaua cu lapte sau ziarul de dimineata. Cu toate acestea, situatia s-ar putea schimba odata cu implementarea tehnologiei contactless in cursul acestui an, tehnologie care va permite utilizarea cardurilor mai rapid si mai usor pentru tranzactii sub 10 lire. De asemenea, cardurile prepaid au inceput sa ia avant si este foarte probabil sa devina tot mai utilizate pentru tranzactiile de mica valoare.", a declarat Sandra Quinn, director de comunicare APACS.

In ultimii 20 de ani, numarul tranzactiilor cu numerar a scazut permanent in Marea Britanie - singura exceptie fiind in 1994, perioada care a urmat imediat dupa introducerea loteriei. APACS apreciaza ca declinul numerarului a fost influentat in principal de plata salariilor pe card: daca acum 20 de ani unul din trei muncitori era platit in numerar, astazi numai 6% dintre ei sunt platiti astfel.

De asemenea, celelalte cai de obtinere a numerarului s-au schimbat semnificativ in ultimii ani. Obtinerea de numerar de la ATM-uri a crescut dramatic de la 80,2 miliarde lire sterline in 1996 la 179,8 miliarde lire sterline in 2005. Pana in 2016, se asteapta ca bancomatele sa furnizeze aproape 80% din numerar comparativ cu 65% cat s-a inregistrat in 2005.

"Desi modul in care folosim numerarul se schimba radical, ne asteptam ca probabilitatea unei societati fara numerar in viitorul previzibil sa fie similara cu cea in care sa lucram intr-un birou fara hartii. In Marea Britanie folosim bancnote de peste 300 de ani si ne asteptam sa le folosim in continuare in sume consistente pentru o lunga perioada de acum inainte.", a mai precizat sursa citata.

www.no-cash.ro

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro