Iulian Velicu, vicepresedintele Eximbank

19 iunie 2006

"Eximbank nu este o banca comerciala. Este un partener si nu un concurent al bancilor comerciale. Misiunea Eximbank este aceea de a sustine tranzactiile internationale si a mediului de afaceri romanesc prin mecanisme de finantare, asigurare si garantare", declara intr-un interviu vicepresedintele bancii, Iulian Velicu, referindu-se la rolul si pozitia Eximbank... in sistemul bancar romanesc.

Incepand de anul trecut, Eximbank are ca obiectiv si sprijinirea IMM-urilor. "In prezent, avem scrisori catre toate bancile comerciale pentru a incheia parteneriate, astfel incat Eximbank sa nu fie perceputa ca o institutie bancara concurenta. Eximbank a fost infiintata pentru a sprijini exporturile romanesti, pana in decembrie 2005, cand Guvernul ne-a marit capitalul social, trasandu-ne misiunea de a sprijini IMM-urile. Pana anul trecut, Eximbank a avut un singur produs unic – „Bonificatia de dobanda". Activitatea acestui produs a fost sistata, deoarece Consiliul Concurentei a considerat ca nu se incadreaza in perspectiva Uniunii Europene. Sistarea acestui produs, corelata cu cresterea euro si a utilitatilor a reprezentat un soc negativ pentru exportatori. Astfel, Eximbank a incercat sa caute alte produse si servicii prin care sa-i ajute pe exportatori dar si pe IMM-uri. Aceste trei produse recent lansate - "Garantia de export pentru marfuri generale", "Micro-Garantia", "Compensatia de dobanda" sunt rezultatul acestor incercari" - declara vicepresedintele Velicu.
 
Ce impact credeti ca vor avea cele doua produse destinate IMM-urilor?
 
Nu cunoastem care va fi impactul acestor produse, dar sper sa fie unul mare, avand in vedere ca este un ajutor pentru intreprinzatori. Pornind de la realitatea ca IMM-urile nu au acces la garantii pentru credite, am dezvoltat „Micro-garantia". Ambele produse, atat „Compensatia partiala a dobanzii", cat si „Micro-garantia" se aplica la creditele in lei si se acorda in lei. Pentru a nu acorda ajutor direct, statul a introdus acest mijloc de sprijin.
 
Ce alte instrumente financiare pregatiti?
 
Avem in lucru polita de asigurare a riscului valutar. Daca un exportator incheie un contract la un curs euro de 3.500 lei spre exemplu, peste o luna de zile Eximbank ii va acoperi diferenta daca acesta inregistreaza pierderi, iar daca are castig, acesta va fi incasat de Eximbank. Deci, practic, este o polita de asigurare pe plus si minus, exportatorul ramanand la valoarea incheiata in contract. In prezent, la bancile comerciale exista operatiunile de „hedging".
 
Care sunt domeniile firmelor care apeleaza cu preponderenta la produsele Eximbank?
 
La aceasta institutie apeleaza, in special, IMM-urile care aplica si sustin dezvoltarea activitatii lor, dar si alti agenti economici decat IMM-urile. Acestia din urma aplica pentru produse si ajuta la finantarea activitatilor din infrastructura, dezvoltare regionala, utilitati publice, activitate de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea personalului.
 
Care sunt cele mai profitabile domenii de activitate pentru Eximbank?
 
Pentru tara cele mai profitabile domenii sunt cele care produc marfuri sau produse care incumba multa valoare adaugata in special exporturile, dar nu orice export. Trebuie sa facem o diferenta. Una este sa exporti busteni si alta sa exporti soft. Sigur ca cel mai profitabil este softul atunci cand sprijini un exportator - si atunci merita sa-l ajuti.
 
Care sunt principalele conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un intreprinzator pentru a accesa aceste produse?
 
Firmele trebuie sa detina, in principal, o activitate rentabila si sa nu aiba datorii la stat.
 
Care sunt diferentele intre Eximbank si corespondentele ei din tarile europene?
 
Produsele pe care le-am facut de curand sunt toate in concordanta cu cerintele Uniunii Europene. Sunt armonizate cu produse similare din tarile uniuniii europene. De asemenea, produsele si serviciile noastre sunt ale Guvernului, si nu ale Eximbank. Deci statul prin Eximbank ajuta exportatorii. Este clar ca trebuie sa lucram asa cum lucreaza toate societatile de asigurari si de garantii din actualele tari din Uniunea Europeana.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro