Eugen Radulescu, presedintele CEC: Noi nu doar spunem ca facem, chiar facem!

28 iunie 2006

"Crestem pe sectorul IMM-uri cu credite de 5-6 milioane de lei noi in fiecare zi", declara presedintele CEC, Eugen Radulescu. Punctul forte al bancii pe acest segment este gradul de standardizare scazut al produselor. Potrivit lui Radulescu, CEC vizeaza obtinerea unei cote de 5% din piata bancara pana la sfarsitul anului.

Domnule presedinte Eugen Radulescu, care sunt principalele atuuri ale CEC-ului?

Cecul are o retea care ii permite sa fie peste tot. Avem o gama larga de produse, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice - produse in lei si in valuta in asa fel incat, din acest punct de vedere suntem deja comparabili cu celelalte banci. De asemenea, aceasta retea ne permite sa servim clientii din toata tara. Si pe o piata care creste atat de repede - acest lucru este foarte important - sa fii chiar acolo unde clientul are nevoie de tine.

Care este cota de piata la care tintiti?

In martie aveam 4,5% cota de piata si speram ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la o cota de piata de 5%. La o crestere puternica a activelor din piata, noi am tinut ritmul si am crescut putin cota de piata. Potentialul nostru este foarte mare - avem numeroase sedii, dar si produse pe care le vindem intr-o masura mult prea mica fata de potentialul pe care il avem. O dublare sau chiar o triplare a bilantului bancii noastre se poate realiza fara sfortari deosebite, doar utilizand resursele pe care le avem. In prezent, finalizarea sistemului informatic este esentiala. Aceasta investitie ne-a costat 25 de milioane de euro. Resursele proprii de care dispunem in prezent sunt insuficiente. Avem nevoie de cel putin 100 de milioane de euro ca sa mentinem ritmul de crestere. Efortul investitional a fost in special pe zona de IT si pe zona cardurilor. Acestea sunt cele doua mari proiecte de investitii pe anul acesta. Totalul costurilor privind investitiile pe acest an este de 100 de milioane de lei, din care 85 de milioane sunt pentru proiectul carduri si pentru proiectul IT, iar 15 milioane pentru celelalte proiecte.

Aveti un plan de deschidere a altor unitati?

Fiecare judet face propuneri de deschidere de unitati - si in functie de propuneri si de business-planul pe care il ofera hotaram daca deschidem sau nu deschidem. De obicei, raspunsurile noastre sunt favorabile. Nu cred ca vor fi deschise mai mult de 30 de unitati pana la sfarsitul anului. Cand ai 1.400 de unitati, 30 de unitati in plus sau in minus sunt nesemnificative. Noi trebuie sa ne orientam catre dezvoltarea produselor si utilizarea lor eficienta.

Avand in vedere competitia acerba pentru sectorul IMM, pe ce pozitie se afla CEC-ul?

Noi crestem pe sectorul IMM-uri cu credite de 5-6 milioane de lei noi in fiecare zi. Deci noi nu numai spunem ca facem, chiar facem! Punctul nostru forte pe aceasta parte este acela ca spre deosebire de bancile care vin cu produse standardizate, la noi gradul de standardizare este putin mai scazut. Aceasta nu inseamna ca produsele sunt mai putin atragatoare pentru clienti. De altfel, aceasta rata de crestere imi arata exact ca avem potential si avem de unde sa crestem.
 
Ce ne puteti spune despre disponibilizarea angajatilor?

Am avut disponibilizari anul trecut, dar plecarile au fost nu numai prin disponibilizari. Au fost plecari naturale - oameni care isi gasesc pur si simplu un alt loc de munca. Am avut plecari prin externalizari de fuctiuni, cum ar fi functia de paza spre exemplu, pe care am externalizat-o la inceputul acestui an. Vom avea alte externalizari in cursul acestui an. In total, numarul de oameni pe care i-am trimis acasa a fost de circa 1.300. In momentul de fata suntem 7.200. Pe langa cei 1.300 mai sunt in jur de 2.200 de oameni, care fie au plecat singuri, fie au iesit la pensie, altii au ales alt loc de munca, iar altii au fost externalizati (au primit un alt job, in alta parte). Procesul de restructurarea a personalului se apropie practic de final. Anticipam in continuare o scadere a numarului de personal, dar ea va fi cu mult mai lenta de acum inainte si se va produce mai degraba pe cai naturale decat prin fortarea unor plecari. Vor mai fi cel mult 200 de oameni care vor pleca anul acesta.

Ce sanse au tinerii absolventi ai unei facultati de profil?

Daca trimitem acasa oameni, nu inseamna ca nu angajam altii. Angajam tineri absolventi de ASE, in masura in care sunt destul de bine pregatiti profesional. Nu este nevoie sa stie "banking" sau sa aiba neaparat experienta, dar trebuie sa fie buni profesionisti. In momentul in care au terminat o facultate, dar nu stiu care este "pasivul" si care este "activul" intr-un bilant - nu suntem siguri ca i-am dori. In schimb, pe cei care stiu carte si au experienta ii angajam. Numai in ultimele 12 luni am angajat circa 250 de oameni, majoritatea cu experienta semnificativa in sistemul bancar.

Cand isi va schimba CEC-ul sediul central, avand in vedere ca actuala cladire va deveni muzeu?

Ideea ca sediul CEC sa devina muzeu mi-a venit mie, in urma cu peste un an. Si atunci am contactat Ministerul Culturii intreband daca sunt interesati. Sediul CEC este o cladire monumentala, superba, una dintre cele mai bine pastrate cladiri monumentale din Bucuresti de la sfarsitul secolului al XIX - lea. Intr-adevar este pacat ca ea sa ramana folosita ca un sediu de banca. Nu anticipam ca vom reda cladirea mai devreme de doi ani, poate trei. Si asta pentru ca trebuie sa ne construim un alt sediu, un sediu care sa fie, de asemenea, reprezentativ pentru o banca solida, in plin avant. Probabil ca vom avea o cladire tot in centru. Trebuie sa vedem cum negociem in acest sens cu primaria, deoarece acesta institutie preia sediul pentru a-l face muzeu. Oricum, in acest moment pe primul loc este privatizarea si apoi aceste decizii care depind de sediu.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro