Deschide-ti firma cat esti student!

11 septembrie 2006

Daca te-ai decis sa intri in lumea afacerilor, infiinteaza-ti firma cat timp esti student! Conditiile? Sa fii cel putin in anul II de studiu si sa ai promovate toate obligatiile prevazute de senatul facultatii. Cam acesta ar fi profilul standard al "businessman-ului" invatacel, care beneficiaza de scutiri de la plata taxelor... si tarifelor. Pentru necunoscatori, infiintarea unei societati comerciale sau persoane fizice autorizate necesita 175 euro, respectiv 125 euro pentru un student. Daca odata cu infiintarea societatii se deschid si puncte de lucru, se adauga tariful aferent infiintarii punctelor de lucru.

Cunoscatorii recomanda insa angajarea unui avocat, care te costa in jur de 100 de euro, plus taxele aferente. Motivul este lesne de inteles: sunt numeroase cozi si o birocratie de neimaginat, pe care trebuie sa le "infrunti" cateva luni bune, daca te-ai decis sa-ti deschizi singur firma.

Iata, asadar, care sunt pasii de urmat la infiintarea unei firme, pentru care invataceii nu vor scoate nici un leu din buzunar. Este vorba despre operatiunile de inmatriculare efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului, precum si de cele efectuate de Biroul unic din cadrul oficiilor Registrului Comertului. Nu se achita taxa nici pentru autorizarea functionarii comerciantilor, pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent si nici pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial al Romaniei.

 Totodata, un student nu va achita taxele de timbru pentru activitatea notariala, aferente actelor in cazul carora este prevazuta obligativitatea incheierii acestora in forma autentica:
- cand printre bunurile subscrise ca aport in natura la capitalul social se afla un teren;
- cand forma juridica a societatii comerciale implica raspunderea nelimitata a asociatiilor sau a unora dintre ei pentru obligatiile sociale;
- cand societatea comerciala se constituie prin subscriptie publica.

Conditii

 Facilitatile pentru infiintare firma se acorda o singura data, in momentul constituirii societatii, pentru studentii care indeplinesc urmatoarele conditii:
- urmeaza cursurile unei forme de invatamant superior de lunga sau de scurta durata la o institutie de invatamant superior acreditata;
- este cel putin in anul II de studiu si a promovat toate obligatiile prevazute de senatul universitatii;
- nu a depasit varsta de 30 de ani.

In cazul in care, intr-o perioada de pana la 3 ani de la infiintare firma (inmatriculare), intervine cesionarea sau instrainarea partiala ori totala a partilor sociale sau a actiunilor detinute la societatile comerciale constituite astfel, studentul are obligatia restituirii integrale a sumelor reprezentand taxele si tarifele pentru care s-a acordat scutire de plata.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro