Cum gestionam banii Uniunii Europene?

20 iunie 2006

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana este important "Cum cheltuim banii Uniunii Europene?", apreciaza Erich Hampel, presedintele Bank Austria Creditanstalt, in cadrul celei de a doua editii a forumului "Europa Forum", cu tema "Gestionarea fondurilor UE". Astfel, trebuie vazut care este modul de absorbtie a celor 35 de miliarde de euro care vor fi acordati pe o perioada de sapte ani.

"In ultima perioada au avut loc schimbari importante a grupului HVB. In Romania am initiat fuziunea dintre HVB si Banca Tiriac, care a fost un pas important pentru noi, pentru a ne imbunatati pozitia pe piata", a precizat Erich Hampel. El a mai spus ca grupul Unicredit deserveste 21 de milioane de clienti in 21 de tari, din noiembrie 2005. Toate filialele est-europene incluzand HVB si Banca Tiriac au fost membre ale grupului Unicredit. In Italia si Germania grupul se situeaza pe locul II, iar in Europa Centrala si de Est este lider de piata, deservind 17 milioane de clienti. In Romania are 130 de filiare in intreaga tara.

Domnul Jean Luc Dehaene, membru al Parlamentului European (fost prim ministru al Belgiei) este de parere ca aderarea la Uniunea Europeana reprezinta un proces de extindere al Uniunii din punct de vedere politic si economic. Noile state membre au iesit dintr-o economie centralizata, cu o intoarcere de 180 de grade catre democratie si economia de piata. Fondurile, necesare acestor schimbari sunt un element important. Prin acestea, Uniunea Europeana investeste, fiind mai mult decat un ajutor de complementaritate. In opinia lui Jean Luc Dehaene, ideea de Uniune Europeana implica crearea unei forte unice, astfel incat Europa sa devina un factor "cheie". Este nevoie de o singura organizare europeana, de o singura voce.

Parlamentarul european considera ca impunerea unui termen limita de pregatire pentru aderare la comunitatea europeana, nu face decat sa stimuleze si mai mult reforma unui stat candidat, proces care, in alte conditii ar fi durat mai mult. De asemenea, Dehaene a punctat faptul ca noii membri trebuie sa joace dupa noi regului, devenind "jucatori" pe aceeasi piata mare, o piata comuna. Si asta pentru ca daca un stat membru nu ar respecta regulile ar face concurenta neloiala celorlate tari. El a mentionat faptul ca procesul de largire a spatiului european este unul important, atat pentru Uniunea Europeana, dar mai ales pentru statele candidate. Noile state vor avea acces astfel la aceste fonduri, bucurandu-se de oportunitatea de a-si dezvolta economia, anihiland totodata decalajele care exista intre tarile membre si tarile care sunt mai putin dezvoltate.

Probleme specifice, precum cresterea competitivitatii economice vor trece in subordinea unor anumite ministere, in cazul de fata al Ministerului Economiei si Comertului, a precizat Adrian Ciocanea, secretar de stat in ministerul Integrarii Europene. Cum distribuim fondurile Uniunii Europene, care reprezinta 29,3 miliarde de euro?

In afara de proiectele mari, de mediu si infrastructura, majoritatea sunt legate de competitivitate. Avem o mare nisa de finantare aici. Cel mai bine stau proiectele privind dezvoltarea regionala (18% din fondurile de aderare), deoarece exista numeroase programe pentru acest segment. Urmeaza "dezvoltarea resurselor umane", cu 17,94%. Cresterea competitiei economice reprezinta 12 procente, Capacitatea Administrativa 1,06%, iar Asistenta Tehnica, 0,88 procente. Gasirea elementelor de finantare trebuie privita cu atentie, a mai spus Adrian Ciocanea.

"Vor fi peste 5 miliarde de euro anual daca ne gandim si la partea de cofinantare. Sectorul bancar trebuie sa fie foarte activ. Trebuie sa utilizam la maximum aceste oportunitati", conchide Adrian Ciocanea.

Comunicat de presa

- UniCredit Group se implica in cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene
- Invitat de onoare - Jean-Luc Dehaene, membru al Parlamentului European, fost prim-ministru al Belgiei
- UniCredit Group sustine modernizarea Romaniei prin buna investire a fondurilor europene
- Europa Forum - eveniment international organizat de UniCredit Group la scurt timp dupa Consiliul European de la Bruxelles

Romania a atras aproximativ 900 de milioane de euro in 2005 si peste un miliard in 2006. Iar dupa aderarea la Uniunea Europeana, se va inregistra o crestere semnificativa a fondurilor alocate, cu conditia sa existe proiecte viabile, sub semnul: ‘Cautam bani pentru proiecte, si nu proiecte pentru bani’.

„Gestionarea fondurilor UE pe parcursul procesului de integrare" este tema centrala a evenimentului international Europa Forum, de marti, 20 iunie 2006. Organizatorii acestui eveniment sunt reprezentantele UniCredit Group in Romania - HVB Bank Romania, Banca Tiriac, UniCredit Romania - si Bank Austria Creditanstalt, iar EurActiv Romania este partener. Desfasurat la scurt timp dupa Consiliul European de la Bruxelles, Europa Forum dezbate subiectul cresterii capacitatii de absorbtie a fondurilor UE, o prioritate a aderarii, asa cum a rezultat si din lucrarile forurilor europene.

"Suntem prima banca cu adevarat europeana si operam cea mai mare retea din Europa Centrala si de Est. Grupul nostru are o vasta expertiza in administrarea fondurilor europene, asigurand atat cofinantare, cat si consultanta. Din perspectiva sinergiilor care ne definesc, suntem implicati activ in subiectele europene, care au devenit si parte a spiritului nostru. Considerand toate acestea, organizarea Europa Forum in Romania si concentrarea pe o tema care ne preocupa - fondurile UE – reprezinta un pas firesc pentru Grupul nostru”, a declarat Erich Hampel, Presedinte al Comitetului de Conducere al Bank Austria Creditanstalt si Director General Adjunct al UniCredit Group. El a adaugat: „Suntem extrem de interesati de Romania si foarte preocupati de tema fondurilor UE. De altfel, am dezvoltat deja o structura - European Competence Center – care se declina prin prezenta, in fiecare dintre subsidiarele din Europa Centrala si de Est, a unui departament  specializat, care beneficiaza de intreaga experienta internationala a Grupului in ce priveste fondurile europene. si care este gata sa ii sprijine pe clientii nostri oferindu-le atat cofinantare, cat si consultanta”. 
 
Referindu-se la partea de buget repartizata de UE celor doua tari in curs de aderare, Jean-Luc Dehaene, membru al Parlamentului European, fost prim-ministru al Belgiei, a declarat:
„Romania si Bulgaria sunt tari europene si sunt fericit de faptul ca vor deveni state membre al UE in curand. Regret atitudinea cu care unele dintre statele membre din 'cercul celor vechi' au negociat bugetul si perspectivele financiare ale UE pentru 2007-2013. Ar fi in folosul tuturor ca, pe termen lung, noilor state membre sa li se ofere acelasi sprijin financiar acordat, de exemplu, Spaniei, Portugaliei si Irlandei in perioada aderarii si in anii de dupa. Aceste tari au atins standardele de bunastare ale UE foarte rapid si, prin comert si cooperare pe toate planurile, cu totii beneficiem acum de avantajele progresului lor. Acest lucru va fi putin mai dificil pentru Romania, daca aceasta atitudine nu se va schimba in curand."
 
In Romania, 14 domenii pot fi finantate din fondurile structurale si de coeziune ale UE: Cercetare si dezvoltare tehnologica; Informatizarea societatii; Transport; Energie; Protectia mediului si prevenirea riscului; Turism; Cultura; Regenerare urbana si rurala; Suport pentru companii si antreprenori; Acces la locuri de munca stabile; Incluziune sociala pentru persoane defavorizate; Dezvoltarea capitalului uman; Investitii in infrastructura sociala, inclusiv cea de sanatate si educatie; Promovarea dezvoltarii parteneriatului.
 
 „Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania ar putea accesa peste 8,5 milioane de euro pe zi, timp de 9 ani. Potentialii beneficiari nu trebuie sa uite: ‘Cautam bani pentru proiecte, si nu proiecte pentru bani’", a spus Aura Raducu, Coordonatorul Programelor de Dezvoltare Regionala din Delegatia Comisiei Europene.

In total, Romania ar putea primi un buget de aproximativ 30 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, cifrele exacte urmand sa fie cunoscute la sfarsitul lunii iulie. Agricultura si dezvoltarea rurala au alocate peste 11 miliarde de euro, iar peste 17 miliarde de euro vizeaza instrumente structurale.
 
Leonard Orban, Secretar de Stat in Ministerul Integrarii Europene, fost negociator sef, a spus: "In momentul de fata autoritatile au lansat o ampla dezbatere publica in legatura cu modul in care vor fi asigurate rate ridicate de absorbtie a fondurilor europene. ‘Europa Forum’ reprezinta un moment important in identificarea de masuri care sa contribuie la trasarea unui plan de actiune pentru utilizarea fondurilor.”
 
Adrian Ciocanea, Secretar de Stat in Ministerul Integrarii Europene, a declarat: "Fondurile comunitare pe care Romania le va primi in perioada 2007-2013 reprezinta oportunitati pentru dezvoltare, dar si riscuri. Oportunitatile sunt reale pentru cei care vor intelege destinatia acestor fonduri si vor avea un comportament activ in identificarea de parteneri. Riscurile ii privesc, in special, pe cei care considera ca o cota semnificativa de piata sau talia companiei le pot oferi avantaje suficiente in competitia finantarii. Scopul nostru comun este de a sustine cat mai multe proiecte pentru Romania."

Experienta Poloniei: Bancile pot avea un rol important in investirea banilor UE

Pe fondul discutiilor cu privire la capacitatea de absorbtie a fondurilor, experienta Poloniei arata ca implicarea bancilor poate avea un rol esential in investirea eficienta a miliardelor de euro alocate de Uniunea Europeana, atat in sistemul public, cat si in sistemul privat. Per ansamblu, sumele pe care Polonia le atrage dupa aderare sunt de patru ori mai mari decat in perioada de preaderare, cand erau accesate programele PHARE, ISPA si SAPARD.
 
Implicarea bancilor in etapele de programare si, in special, de implementare a imbunatatit in mod semnificativ capacitatea de absorbtie a fondurilor. in decursul unui an, din mai 2005 pana in martie 2006, valoarea proiectelor depuse pentru finantare a crescut de la 115% la 182% din totalul fondurilor alocate, in timp ce numarul proiectelor aprobate s-a dublat (de la 27% la 68%).
 
Reprezentand o banca lider in finantarea proiectelor UE pentru IMM-uri, Tomasz Kierzkowski, Directorul Biroului pentru Fonduri Europene din cadrul BPH Bank (Polonia), membra a UniCredit Group, a declarat: “Participarea bancilor la sistemul de implementare a programelor cu fonduri UE este benefica pentru toti partenerii: pentru sectorul public, intrucat evaluarea proiectelor de catre o banca aduce garantii privind sustenabilitatea investitiilor; pentru beneficiari, intrucat ei primesc suport financiar extern util implementarii proiectului (granturile UE vin, de obicei, sub forma de refinantari ale investitiilor deja facute de companie); si, desigur, pentru banci, care deservesc mai multi clienti”.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro