China majoreaza dobanzile pentru a limita, din nou, creditarea

19 martie 2007

China a majorat ratele dobanzilor pentru a treia oara in ultimul an, cu scopul de a limita avansul creditelor si al investitiilor si de a mentine a patra mare economie din lume in echilibru. Banca Populara Chineza a anuntat ca a majorat cu 0,27 puncte procentuale rata dobanzii atat pentru depozitele pe un an, cat si pentru creditele acordate pentru un an, la 2,79%, si, respectiv, 6,39%, transmite Reuters.

"Majorarea ratelor dobanzilor conduce la inregistrarea unui ritm rezonabil de crestere a creditelor si investitiilor, la stabilizarea preturilor si a sistemului financiar, precum si la o dezvoltare economica echilibrata" se arata intr-un comunicat al bancii centrale chineze.

Cele mai recente actiuni de acest tip, derulate de banca centrala, au avut loc anul tecut, pe 27 aprilie, cand China a majorat numai rata dobanzii pentru credite, si pe 18 august. Pe de alta parte, institutia chineza a majorat de cinci ori, incepand cu iunie 2006, rezervele minime obligatorii ale bancilor, pentru a reduce volumul de lichiditati de pe piata, generat de excedentul balantei de plati.

Multi analisti au anticipat majorarile dobanzilor, impuse de banca centrala, dupa publicarea datelor economice aferente lunii februarie, care au aratat cresteri importante ale productiei industriale, creditarii si volumului exporturilor fata de anul 2005. Excedentul comercial al Chinei a atins 23,76 miliarde de dolari in luna februarie, un nivel aproape record, mult superior asteptarilor.

"Cresterea ratelor dobanzilor va contribui la limitarea investitiilor si consumului. In urma scaderii consumului, tot mai multe bunuri vor fi exportate, ceea ce va conduce la cresterea si mai puternica a excedentului comercial", a comentat Gao Shanwen, analist la Everbright Securities.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro