Cele mai puternice banci din Romania

29 iunie 2006

Competitia pentru cote de piata s-a accelerat in ultimul timp. "Batalia pentru cucerirea pietei de retail nu s-a terminat, iar acest lucru nu poate fi decat in avantajul clientilor, deoarece scad unele comisioane si dobanzi", a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, cu ocazia unei seminar pe probleme bancare. Urmatoarea competitie are loc in zona IMM-urilor. "Multe intreprinderi sunt necalificate pentru a beneficia de credite", adauga Ghetea. In prezent sunt numeroase banci care declara ca sustin sectorul IMM-urilor, iar odata ce ne apropiem de momentul aderarii, efortul acestora de a atrage intreprinderile mici si mijlocii se va intensifica.

"Nu trebuie omisa competitia institutiilor bancare pentru finantarea proiectelor de stat", a mai spus Ghetea. In acest sens, el a precizat ca "Asociatia Romana a Bancilor a solicitat ca bancile romanesti sa fie considerate partenere la finantarea infrastructurii. In concluzie, exista o activitate care la nivelul multor banci reprezinta o prioritate - IMM-urile si proiectele statului. Iata, asadar, rezultatele acestor eforturi depuse de banci, care se reflecta in primul rand prin cota de piata.”

Topul 10 al bancilor din Romania, in functie de cotele de piata

1. BCR - 25,7%
2. BRD - 15%
3. Raiffeisen Bank - 8,7%
4. ING - 5,3%
5. HVB - 4,9%
6. Bancpost - 4,5%
7. CEC - 4,4%
8. Banca Transilvania - 3,8%
9. Alpha Bank - 3,8%
10. ABN Amro - 3,8%

CEC vrea pe podium in maxim 5 ani

Referitor la acest clasament, presedintele CEC, Eugen Radulescu a precizat ca banca tinteste pentru urmatorii trei-cinci ani primele trei locuri in topul bancar romanesc. "Dorim sa ne recastigam cota de piata, iar incheierea privatizarii nu va face decat sa accelereze acest proces", a precizat Radulescu. Valoarea totala a creditelor acordate de banca a crescut de la 600 milioane RON anul trecut, la 2,4 miliarde lei noi in prezent. Cresterea cea mai importanta evolutie a fost inregistrata pe segmentul IMM-urilor, care detin 98% din totalul creditelor acordate persoanelor juridice. El a mai spus ca in prezent, ponderea persoanelor juridice este de 20%, tinta fiind de 30, respectiv 40 de procente.

Presedintele Radulescu a mai aratat ca procentul creditelor neperformante la CEC este relativ mai redus fata de media inregistrata in sistemul bancar. Acesta a aratat ca spre deosebire de alti competitori, CEC nu a mizat pe forta de vanzare a creditelor altor institutii, precizand ca in ultimele luni se produce o recudescenta a fraudelor in acest domeniu. In prezent, banca are in portofoliu peste 3,1 milioane clienti si mai mult de 30.000 carduri emise. CEC are aproximativ 1.400 unitati, iar personalul a fost redus de la 9.400 persoane in 2005 la 7.200 persoane anul acesta.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro