Ce afaceri mai fac chinezii in Romania!!!

4 iulie 2006

Incepand din 1990 si pana acum numarul firmelor chineze inmatriculate in Romania a ajuns la 8.000, anul de marca fiind 1998, cand in tara au venit nu mai putin de 1.556 de companii cu capital chinezesc. Sub aspectul investitiilor, ponderea finantarilor chinezesti a reusit sa acopere 1,23% din totalul investitiilor straine... asigurand in topul realizat in functie de volumul total al investitiilor un linistit loc 16.

Volumul cel mai mare de finantari introduse in tara a fost inregistrat in 2004, cand au fost investite peste 55 milioane de dolari. Dintre toate companiile prezente pe piata din Romania, cea mai importanta, in functie de valoarea capitalului, este Marele Zid SRL, cu 11,58 milioane de dolari, companie constituita pe comertul cu ridicata al bunurilor de consum nealimentare.

Cartier exclusiv chinezesc

Incurajati de aportul mare al investitiilor inregistrat in ultimii ani, ideea unui cartier chinezesc nu a intalnit obstacole prea mari din partea autoritatilor. Noua investitie este un proiect roman, in care contribuie in proportie de 70% partea romana, prin Grupul Niro, iar restul vin de la investitorul chinez.

Estimat la 100-150 de milioane de euro, cartierul va fi construit in zona de N-E a Bucurestiului, in perimetrul Fundeni – Colentina, pe teritoriul sectorului 2 si al comunei Dobroesti. Intins pe 80 de hectare, primul cartier chinez din sud-estul Europei va include 12 blocuri cu 600 de apartamente si aproximativ 3.000 de rezidenti, 1.700 de magazine cu 2.400 de vanzatori, restaurante chinezesti si magazine alimentare specifice, un cabinet medical traditional, o scoala si o gradinita. Pe langa acesta este prevazut un hotel, un Business Center si un serviciu de paza privat.
 
Singura "chichita" este faptul ca cei implicati in proiect vor ca rezidentii sa fie numai chinezi. Se ridica aici o problema de segregatie etnica ce incearca sa fie mascata prin mai multe argumente. Astfel, bazandu-se pe faptul ca deja sunt multe cereri venite din partea cetatenilor chinezi pentru aceste apartamente si ca va fi un China Town veritabil, cei implicati exclud ca romanii vor dori sa fie rezidenti minoritari tocmai la ei acasa.

In cele 12 blocuri cu sapte sau cu opt etaje vor exista apartamente cu 3-5 camere si apartamente duplex, cu suprafete maxime de pana la 290 mp. Suprafetele apartamentelor sunt cuprinse intre 120 si 290 metri patrati, pentru duplex. Astfel un apartament poate fi achizitionat la un pret variind intre 84.000 si 203.000 de euro.

Grupul japonez Makita investeste in Romania

Cunoscut deja pe plan international ca unul dintre cei mai puternici producatori japonezi de scule electrice portabile, grupul Makita a gasit piata din tara noastra cadrul ideal pentru investitie. Reprezentanta Makita in Romania, infiintata in 2000, a gasit in judetul Ilfov, Branesti, locul ideal pentru o investitie de 15 milioane de euro. Asa ca lucrarile la ridicarea ei au inceput deja de cateva saptamani. Pana in anul incheierii lucrarilor, in 2007 fabrica de scule electrice se va intinde pe 14.600 mp. Capacitatea de productie va fi de un milion de unitati anual, activitatea fiind concentrata pe productia de motoare, componente, dar si asamblare.

De peste 90 de ani, compania proiecteaza si produce o game extinsa de scule electrice, in principal fierastraie circulare, fierastraie pendulare, rindele, surubelnite, ciocane rotopercutoare, polizoare si slefuitoare.

Datorita calitatii si fiabilitatii produselor sale, Makita a castigat increderea utilizatorilor din intreaga lume. Si, cu spijinul unei puternice retele din Japonia ce are peste 100 de centre de vanzare, compania fondata in 21 martie 1915 a reusit sa-si dezvolte afacerea prin 37 de reprezentante internationale, ajungand la nivel international printre cele mai valoroase companii din domeniu.

Ana Zidarescu
[email protected]
 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro