Bucurestenii, pe locul 59 in lume in functie de puterea de cumparare

10 august 2006

Intr-un top al preturilor, Bucurestiul se afla pe locul 59 in lume dupa puterea de cumparare si locul 58 in functie de nivelul salariilor. Potrivit studiului “Preturi si salarii” realizat de banca elvetiana UBS si preluat de AFP, in care se compara puterea de cumparare, preturile si salariile din peste ... 70 de mari orase ale lumii, pe primele cinci pozitii se situeaza Oslo, Londra, Copenhaga, Zurich si Tokyo. Pe de alta parte la polul opus se afla orase precum Buenos Aires, Bombay, New Delhi si Kuala Lumpur.

Zurich, raiul pe pamant

Conform studiului, Zurich este paradisul salariatilor, aici salariile fiind cele mai mari din lume. In aceeasi categorie se incadreaza si Geneva, unde salariile sunt mari dar putin mai mici fata de cele din Zurich. In ceea ce priveste programul de lucru al salariatilor, studiul bancii UBS atesta faptul ca in Asia se munceste cu 50 de zile in plus fata de Europa Occidentala. Cei mai muncitori sunt locuitorii din Seul, cu 2.088 de ore muncite pe an, la polul opus aflandu-se parizienii, cu doar 1.480 de ore pe an. La cate greve fac, este si normal!

Bucuresti, o ora de munca pentru un Big Mac

Pentru a evidentia cat mai bine raportul dintre preturi si salarii, studiul a realizat o ancheta: care e timpul necesar pentru cumpararea unui Big Mac? Aceasta ancheta a avut ca punct de plecare orasul New York, ai caruia locuitori trebuie sa munceasca doar 11 minute pe zi pentru a-si cumpara un Big Mac. In schimb, locuitorii Budapestei, care este unul dintre cele mai scumpe orase din Europa Centrala si Est-Europeana, trebuie sa lucreze in jur de 48 de minute daca vor sa aiba la masa de pranz faimosul sandvis. Vi se pare mult? Nu! Vine si randul Bucurestiului, unde trebuie sa muncesti 69 de minute pentru a-ti indeplini potentialul tel. In aceeasi situatie se afla si vecinii nostri, bulgarii. Dar totusi romani ar trebui sa fie fericiti sa lucreaza doar o ora pentru un sandvis, deoarece la Nairobi este nevoie de o ora si jumatate pentru cumpararea aceluiasi Big Mac.

Cosmina Doicu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro