Bancile curteaza IMM-urile cu oferte lipsite de transparenta

5 iulie 2006

Incercand sa scape de aglomeratia de pe piata creditelor de consum, “Bancile curteaza IMM-urile”, noteaza saptamana aceasta Banii Nostri. Publicatia subliniaza insa ca dobanzile pentru creditele oferite IMM-urilor sunt “aparent generoase”, intrucat “multe dintre ofertele de finantare ascund sub pres comisioane consistente”, bancile adoptand aceleasi metode de pe segmentul retail-ului.

Banii Nostri scrie ca, potrivit bancherilor, “accesul firmelor mici la credite este in continuare redus, in ciuda ofertelor de pe piata bancara din ultima perioada”. Schimbarea o pot aduce cativa factori decisivi, noteaza revista, precum “extinderea numarului de sucursale, implementarea sistemelor informatice si pregatirea de specialisti care sa poata oferi consultanta si managementului unui IMM si o mai mare transparenta in privinta costurilor produsului”.

“Majoritatea celor care care vor un credit au o retinere legata de lipsa de transparenta in privinta costului total al acestuia”, subliniaza la randul sau Razvan Filcescu, director executiv Credite ProCredit Bank. Acesta reclama in Banii Nostri faptul ca multi jucatori din piata “au preluat modelul creditului de consum”, introducand “o gama variata de comisioane mai mult sau mai putin vizibile”, toate culminand “cu produse cu dobanda 0%, al caror cost real depaseste de cele mai multe ori cele mai scumpe produse de pe piata”.

Un astfel de produs, cu dobanda 0%, a fost lansat recent de Banca Transilvania, noteaza Banii Nostri, subliniind in acest context ca “Zanul” Bancii Transilvania aduce tarife piperate”. Pentru ca, dupa bucuria la prima vedere, “costurile incep sa se adune”: “comisionul de acordare este de 1% din valoarea creditului, banca percepand si un comision de administrare de 1% pe luna daca la sfarsitul lunii disponibilul in contul clientului este egal sau mai mare decat suma imprumutata sau 2% daca nu este indeplinita aceasta conditie”. Revista scrie ca produsul se adreseaza “acelor companii care inregistreaza varful de plati in cursul unei luni, dar si acelor antreprenori care identifica o oportunitate comerciala sau primesc un discount de la furnizori daca platesc marfa la vedere”. Banca acorda, adauga Banii Nostri, de la credite denumite generic “credite rapide”, pana la linii de finantare si la credit pentru echipamente”.

“Interesul pentru finantarea IMM-urilor va creste in perioada urmatoare”, apreciaza in Banii Nostri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Acesta identifica ca “principala cauza a accesului redus la creditare faptul ca multe intreprinderi nu realizeaza scorul pentru a se califica pentru un credit bancar, multe neavand un management profesionist si transparent”. De altfel, Ghetea considera ca dupa integrare “astfel de firme vor disparea, neindeplinind criteriile europene sau pentru ca nu vor reusi sa faca fata concurentei jucatorilor din Uniune”.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro