Aproape 30 milioane euro pentru finantarea infrastructurii din orasele mici si mijlocii

29 iunie 2006

Guvernul a aprobat un contract de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 29,453 milioane euro, pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii in orasele mici si mijlocii din Romania (SAMTID), informeaza Executivul. Faza B a Programului cuprinde un numar de 36 de localitati din judetele... Arad, Maramures, Mures-Harghita, Prahova si Suceava. Aceasta faza a Programului se va realiza pana in luna iulie 2009.

Imprumutul se acorda de catre BEI pe o perioada de 25 de ani, cu o perioada de gratie de sase ani, rata dobanzii fiind cea standard practicata de banca. Indicatorii tehnico-economici pentru obiectivele de investitii care se finanteaza din fonduri BEI au fost aprobati prin HG nr. 1463/2005.

Faza a doua a Programului totalizeaza costuri in valoare de 58,163 milioane euro. Contributia partii romane reprezinta 7,18 milioane euro, imprumutul BEI - 29,453 milioane euro, iar un grant PHARE, 21,53 milioane euro. Ministerul Administratiei si Internelor este unitatea de coordonare a Programului si va urmari implementarea acestuia. Ministerul Integrarii Europene este responsabil cu asigurarea managementului finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii in orasele mici si mijlocii din Romania.

Plata serviciului datoriei publice externe, respectiv rate de capital, dobanzi si alte costuri, va fi asigurata anual din bugetele locale ale localitatilor unde se fac investitiile.

Programul de dezvoltare a infrastructurii in orasele mici si mijlocii din Romania vizeaza modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in orasele cu populatie de pana la 150.000 locuitori.
Prima faza a Programului SAMTID a cuprins un numar de 30 localitati din judetele Alba, Botosani, Calarasi, Hunedoara, Cluj, Salaj si a beneficiat de finantare din imprumuturi de la BEI si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in valoare de 12,56 milioane euro, respectiv 7,2 milioane euro.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro