Studiu: August, luna cu cel mai ridicat consum de carburanți la nivelul Bucureștiului

Categorie: Afaceri

Luna concediilor, august, a marcat cel mai ridicat nivel al consumului de carburanți în București și în localitățile limitrofe. Creșterea consumului se datorează unei folosiri mai intense a mașinii în luna analizată. Acest regim de utilizare a autovehiculelor a determinat continuarea tendințelor de evoluție pozitivă, dar și o creștere față de perioada similară a anului trecut.

În București și în zonele limitrofe s-au înregistrat creșteri semnificative în luna august față de lunile precedente din 2018. În același timp, a fost remarcat un salt semnificativ față de perioada similară a anului trecut. Datele reies dintr-un studiu realizat de Carbogaz, un lanț local de stații de distribuție a carburanților, activ în București și în zonele din jurul Capitalei.

Conform datelor studiului, în august s-a înregistrat o creștere cu 10% față de luna iulie a anului în curs și o creștere medie de 15% față de primele șase luni ale anului. Față de august 2017, șoferii bucureșteni au alimentat cu 7,2% mai puțin decât în luna august a anului curent. Aceste cifre reies din volumul vânzărilor de benzină și motorină în stațiile Carbogaz, nu din valoarea vânzărilor.

O altă particularitate a a comportamentului consumatorilor în luna august a fost că 85% dintre șoferi au făcut plinul. Proporția este una superioară mediilor obișnuite, ceea ce indică o călătorie mai lungă, fie că este vorba de concediul propriu-zis, fie de o excursie de weekend.

În ceea ce privește nivelul cererii, acesta a variat în funcție de zile. Astfel, dacă în timpul săptămânii cererea se situa la cote obișnuite, vineri se înregistrau creșteri importante. O mare parte dintre bucureșteni au profitat de weekendurile din luna august pentru a merge la Marea Neagră sau în stațiunile montane. După cererea crescută de vineri, traficul prin stațiile de distribuție cu carburanți devenea unul temperat.

Mașina rămâne mijlocul de transport preferat pentru distanțe scurte, chiar dacă în ultimii ani avionul a devenit o opțiune de transport pentru vacanță din ce în ce mai utilizată de români.

Din perspectiva carburantului cu cea mai mare trecere, șoferii români sunt adepții motoarelor diesel care domină parcul auto național, în defavoarea motoarelor pe benzină.

„Traficul înregistrat în stațiile noastre de distribuție a carburanților din București și localitățile limitrofe consemnează o creștere semnificativă a consumului în luna august. Ne așteptăm ca, în perioada următoare, cererea să se mai tempereze și să revină la valorile medii obișnuite. Totuși, în cazul în care se va menține vremea frumoasă, ne așteptăm la un nivel ridicat al cererii în zilele de vineri. Excursiile de weekend sunt încă o alternativă de petrecere a timpului liber pentru bucureșteni.” spune Diana Șerban, Director General, Carbogaz.


Alte articole