Shell recunoaste ca a lucrat cu un condamnat pentru spalare de bani

Categorie: Afaceri

Shell, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume a recunoscut ca a colaborat cu un condamnat pentru spalare de bani pe durata negocierilor care au vizat accesul la resurse vaste de petrol in Nigeria.

Conform BBC, anuntul Shell vine dupa ce a aparut un set de e-mailuri care contineau o serie de discutii intre reprezentantii companiei si Dan Etete, care a fost condamnat pentru spalare de bani intr-o alta speta, dupa ce finalizarea negocierilor din Nigeria.

Shell an colaborare cu o firma italiana a platit guvernului nigerian 1.3 miliarde de euro pentru accesul la exploatarea resurselor de petrol vizate. Anchetatorii spun ca, din aceasta suma, 1,1 miliarde Euro au fost directionati catre o firma controlata de Etete.

Anchetatorii italieni care s-au ocupat de caz spun ca din suma totala plasata catre firma lui Etete, 466 de milioane de euro au fost spalati printr-o casa de schimb valutar, dupa care suma a fost distribuita catre presedintele nigerian si catre o serie de membrii ai guvernului.

In trecut, Shell a spus ca banii au fost platiti guvernului nigerian, dar odata cu prezentarea probelor de catre procurori, compania si-a schimbat pozitia, recunoscand ca a discutat cu Etete inainte de parafarea afacerii.

Foto: Shell.com


Alte articole

Adauga comentariu