Noua Lege a Locuintelor stabileste clar cati metri patrati de... confort iti revin!

17 martie 2008

Cum vor arata casele din Romania? Cati metri patrati vei avea la un apartament de 3 camere? Ce dotari minime va avea locuinta ta? Iata noua Lege a Locuintelor si prevederile acesteia. Nimic nou, chiar de bine, noi chiar ne minunam. Este identica cu prevederea de Guvern care ii va obliga pe adminitratorii plajelor sa asigure minimum 8 metri de nisip fiecarui turist si sa afiseze calitatea apei marine. Cititi si va... bucurati! Legea Locuinţelor prevede cerinţe minimale pentru locuinţe, precum accesul liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie, spaţiu pentru odihnă, spaţiu pentru preparare hranei, grup sanitar şi acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere. Proiectarea construcţiilor de locuinţe care nu va respecta cerinţe minimale cu privire la suprafaţă şi confort va fi amendată cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, potrivit proiectului Legii Locuinţelor, publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
           
Legea impune şi suprafeţe minimale în funcţie de numărul persoanelor din familie. Astfel, pentru o persoană care locuieşte într-o singură cameră, camera de zi trebuie să aibă o suprafaţă de minim 18 metri pătraţi pentru camera de zi, 2,5 metri pătraţi pentru servirea mesei, cinci metri pătraţi pentru bucătărie, 4,5 metri pătraţi pentru încăperile sanitare, doi metri pătraţi ca spaţiu de depozitat, o suprafaţă utilă de minim 37 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 58 de metri pătraţi.
           
Pentru familiile cu două persoane care locuiesc în două camere, suprafaţă utilă va creşte până la minim 52 metri pătraţi şi 82 de metri pătraţi ca suprafaţă construită.
          
 În cazul familiilor cu trei membri care locuiesc în trei camere suprafeţele se modifică astfel: minim 19 metri pătraţi pentru camera de zi, 22 de metri pătraţi pentru dormitoare, trei metri pătraţi pentru servirea mesei, 5,5 metri pătraţi pentru bucătărie, 6,5 metri pătraţi pentru încăperile sanitare, 2,5 metri pătraţi ca spaţiu pentru depozitat, o suprafaţă utilă de minim 66 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 102 de metri pătraţi.
           
Pentru familiile cu patru membri care locuiesc în trei camere suprafaţa utilă de minim 74 de metri pătraţi va fi împărţită astfel: minim 19 metri pătraţi pentru camera de zi, 24 de metri pătraţi pentru dormitoare, trei metri pătraţi pentru servirea mesei, 5,5 metri pătraţi pentru bucătărie, 6,5 metri pătraţi pentru încăperile sanitare, 2,5 metri pătraţi ca spaţiu pentru depozitat.
          
 În schimb, pentru familiile cu cinci membri care locuiesc în patru camere, suprafaţa minimă utilă de 87 de metri pătraţi va fi împărţită astfel: minim 20 metri pătraţi pentru camera de zi, 34 de metri pătraţi pentru dormitoare, 3,5 de metri pătraţi pentru servirea mesei, şase metri pătraţi pentru bucătărie, 7,5 metri pătraţi pentru încăperile sanitare, patru metri pătraţi ca spaţiu pentru depozitat.
          
 Locul de luat masa poate fi înglobat în bucătărie sau în camera de zi, conform legii, care prevede că înălţimea liberă minimă a camerelor de locuit va fi de 2,55 metri, cu excepţia mansardelor şi nişelor, la care se va asigura un volum minim de 15 metri pătraţi de persoană.
           
Suprafaţa încăperii sanitare principale din locuinţă va permite accesul la cada de baie al persoanelor imobilizate în
scaun cu rotile, iar încăperea sanitară se include în locuinţă, în cazul în care pot fi asigurate alimentarea cu apă şi canalizarea.
           
De asemenea, lăţimea minimă de circulaţie a coridoarelor şi a vestibulului din interiorul locuinţei va fi de 120 de centimetri. Legea prevede că în funcţie de amplasamentul construcţiei, suprafeţele construite pot avea abateri în limitele de ±10 la sută.
          
 În ceea ce priveşte numărul de încăperi sanitare locuinţele cu una, două sau trei camere trebuie să fie dotate cu o baie, iar la trei camere sunt necesare o baie şi o toaletă, în timp ce la patru camere trebuie realizate minim o baie şi un duş, iar la cinci camere construcţiile trebuie să aibă cel puţin două camere.
          
 Băile trebuie să fie dotate cu un spaţiu pentru maşina de spălat rufele, şi vor trebui să fie ventilate direct sau prin coş de ventilaţie.
           
Bucătăriile trebuie să fie dotate cu spălător şi cuvă dar şi cu spaţiu pentru frigider şi pentru masa de lucru şi coş de ventilaţie.            

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro