INS: PIB-ul Romaniei, in scadere cu 1,1 la suta in T2 din 2009

2 septembrie 2009

Produsul Intern Brut al României, estimat pentru trimestrul doi din 2009 la 120,4 miliarde lei preţuri curente, a înregistrat scăderi de 1,1 la sută comparativ cu trimestrul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, remise, marţi, Agerpres. Potrivit sursei citate, aceste estimări confirmă primele evaluări comunicate în data de 13 august 2009, diferenţele fiind nesemnificative, în limita a 0,1 puncte procentuale. În privinţa volumului de activitate, în trimestrul II din 2009, comparativ cu perioada anterioară, cele mai mari reduceri s-au consemnat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (-1,7 la sută), construcţii (-11 la sută), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii (-4,4 la sută) şi activităţi financiare, de tranzacţii imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi (-4,1 la sută).

Pe de altă parte, industria şi alte activităţi de servicii şi-au mărit volumul de activitate cu 4,5 la sută, respectiv cu 0,2 la sută.

Statistica INS arată că volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au înregistrat o scădere cu 3 la sută în al doilea trimestru din acest an, iar din punctul de vedere al utilizării PIB-ului, în aceeaşi perioadă, consumul final total s-a redus cu 2,8 la sută, în principal datorită reducerii cheltuielilor pentru consum ale gospodăriilor populaţiei cu 3,5 la sută.

Consumul final individual al administraţiilor publice şi consumul final colectiv efectiv al administraţiilor publice au crescut cu 1,4 procente, respectiv cu 4,4 procente, potrivit INS.

Totodată, formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4,9 la sută comparativ cu trimestrul I din anul 2009.

La capitolul export net, valoarea s-a atenuat pe seama creşterii într-o mai mare măsură a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+5,0 la sută), în raport cu creşterea volumului importurilor de bunuri şi servicii (+3,1 la sută).

În serie brută (neajustate sezonier), datele INS relevă că PIB-ul României estimat pentru trimestrul II 2009 a fost de 109,930 miliarde lei preţuri curente, în scădere cu 8,7 al sută faţă de trimestrul II 2008.

Această diminuare s-a datorat reducerii importante a volumului de activitate din agricultură, silvicultură şi piscicultură (-9,1 la sută), industrie (-7,3 la sută), construcţii (-14,2 la sută), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii (-11,4 la sută) şi activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-7,4 la sută). Alte activităţi de servicii şi-au mărit volumul de activitate cu 1,4 la sută.

Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au înregistrat o scădere de 13,6 la sută.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul II din 2009 cererea internă a scăzut cu 15,6 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 12 procente a consumului final total şi cu 25,6 al sută a formării brute de capital fix.

De asemenea, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 15 procente, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-20.6 la sută) şi al serviciilor prestate populaţiei (-20,4 la sută).

Conform INS, PIB-ul estimat pentru semestrul I 2009 a fost de 206451,5 milioane lei preţuri curente, în scădere - în termeni reali - cu 7,6 la sută faţă de perioada similară din 2008.

Cercetarea centrului de statistică cuprinde activitatea de administraţie publică şi apărare, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială şi alte servicii prestate populaţiei, în care s-a luat în calcul diferenţa dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat (TVA, accize, alte impozite) şi subvenţiile pe produs plătite de la bugetul de stat.

Totodată, pentru finalizarea celei mai noi stastistici s-a ţinut seama de cheltuielile gospodăriilor populaţiei pentru cumpărarea de bunuri şi servicii în scopul satisfacerii nevoilor membrilor lor, cheltuiala pentru consum individual al administraţiilor publice (învăţământ, sănătate, securitate socială şi acţiuni sociale, cultură, sport, activităţi recreative, colectarea de deşeuri menajere) şi cheltuiala pentru consum individual al instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei (organizaţii religioase, sindicate, partide politice, uniuni, fundaţii, asociaţii culturale şi sportive).

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro