Ghici ce bugetari au parte de prima de Paste

2 aprilie 2007

 

Majoritatea salariatilor bugetari din transporturi, energie, minerit si comunicatii vor incasa prime de Pasti, in suma medie de 400 lei, printre beneficiari fiind si angajatii unor companii carora Guvernul le-a sters, la finele anului trecut, o parte importanta din datorii. Salariatii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor incasa pana la sfarsitul acestei saptamani prime de Pasti in valoare de 400 lei, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, directorul general al companiei, Dan Burlan.

   
De prime in valoare de 400 vor beneficia si angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, care vor primi si de doua zile libere, conform directorului general al CNH, Daniel Surulescu.
         

Cele doua companii se afla pe lista celor 34 de societati care au beneficiat la finele anului trecut de stergerea unor datorii bugetare in valoare totala de aproximativ doua miliarde de euro.
        

O alta societate care fost scutita de la plata unor datorii este CFR SA, companie a carei administratie va discuta in aceasta saptamana daca va acorda prime de Pasti salariatilor.
           

"In aceasta saptamana va avea loc Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor la CFR SA si la CFR Calatori. Speram sa se aprobe acordarea unor prime, la valoarea unui salariu minim pe economie", a declarat agentiei MEDIAFAX vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu. Ceilalti salariati bugetari din sistemul feroviar, adica angajatii CFR Marfa, vor primi un bonus de pana la 400 lei, conform directorului general al companiei, Liviu Bobar, in timp ce angajatii Metrorex nu vor beneficia de astfel de prime.
           

"Salariatii Metrorex nu vor primi prima de Pasti pentru ca aceste bonusuri au fost incluse in cresterea salariala acordata la inceputul acestui an", a spus directorul general al companiei, Liviu soava.
        

Pentru salariatii companiilor din sectorul energetic primele care urmeaza sa fie acordate pana la sfarsitul acestei saptamani se ridica pana la 500 lei. Angajatii complexurilor energetice Rovinari si Turceni au incasat deja primele de Pasti, acordata sub forma de tichete cadou, in valore de 500 lei, respectiv 300 lei.
         

Salariatii Romgaz vor primi un bonus de 450 lei, iar cei ai Nuclearelectrica vor beneficia de 400 lei.
           

In sectorul comunicatiilor primele acordate de companiile bugetare se ridica pana la 400 lei, salariatii Companiei Nationale Posta Romana primind deja tichete cadou in valoare de 150 lei.
         

Cea mai mare parte a salariatilor bugetari, care se regasesc in sistemul sanitar si educatie, precum si functionarii publici nu vor primi in acest an prime de Pasti.
          

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Adrian Barea, a declarat pentru MEDIAFAX ca sistemul de sanatate nu beneficiaza de fonduri pentru primele de Pasti si ca angajatii din sector ar putea sa primeasca, dupa sarbatorile pascale, un premiu pentru fidelizare. "Speram ca noul Guvern sa ne aprobe o indemnizatie de stabilitate egala cu valoarea unui salariu mediu net pe economie, de circa 900 lei", a afirmat Barea. El a precizat ca ministrul Sanatatii a fost de acord cu acordarea acestui bonus, dar nu a fost stabilita suma care urmeaza sa fie acordata salariatilor.
          

Aceeasi situatie se inregistreaza in invatamant si in sistemul functionarilor publici, pentru care nu au fost alocate fonduri cu titlul de prime de Pasti.
         
Presedintele Uniunii Federative a Sindicatelor "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat agentiei MEDIAFAX ca nicio lege sau alt act normativ nu prevede acordarea unor astfel de prime pentru functionarii publici.
        

Potrivit unui studiu Neogen, publicat de redactia banisiAfaceri, mai mult de jumatate dintre angajatii chestionati sustin ca nu vor beneficia de prime de Pasti, in timp ce numai 6% dintre intervievati au spus ca vor primi peste 500 lei. Sondajul a fost realizat in perioada 28 martie - 2 aprilie, pe un esantion de 820 de persoane, care au raspuns la intrebarea "Ce fel de prime si beneficii primiti de Paste".
         

Sursa: Mediafax

.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro