Traiesti in rural, lucrezi in urban – un profil tot mai des intalnit si in Romania

Categorie: Afaceri

Marile orase ale Romaniei sunt nu doar aglomerari urbane, ci si centre economice. Implicit, acolo exista o multime de locuri de munca, indiferent de domeniul la care ne referim si indiferent de nivelul de studii absolvite si de experienta profesionala.

In cele mai multe dintre aceste orase (Bucuresti si diverse localitati resedinta de judet) se observa ca lucreaza foarte multe persoane care locuiesc in alte localitati apropiate, inclusiv in mediul rural. Sa locuiesti in marile orase poate fi scump, asadar unele persoane chiar aleg sa se mute in sate / comune din apropiere, dar lucreaza in continuare in marele oras.

In Occident, aceasta maniera este extem de populara pe piata de HR si este incurajata insa de infrastructura rutiera si feroviara extrem de bine pusa la punct. Spre exemplu, poti lucra la distante de zeci sau chiar sute de km, atat timp cat ai la dispozitie autostrazi si trenuri de mare viteza, totul functionand aproape perfect. Tendinta europeana se constata si in tara noastra, in ciuda diferentelor majore la capitolul infrastructura…

In ceea ce priveste sectorul de locuri de munca in Cluj, foarte multe persoane din localitati mai indepartate aleg sa se angajeze in municipiu sau in zonele apropiate. La fel se intampla in Bucuresti, Constanta, Timisoara, Brasov, Arad, Sibiu sau Iasi. Microbuzele si trenurile care fac legatura intre marile orase si localitati mai mici sunt tot mai solicitate de catre persoanele care calatoresc in interes de serviciu, zi de zi.

Realitatea este ca in multe zone din tara numarul de locuri de munca este foarte scazut, mai ales daca se cauta anumite domenii si daca se doreste un anumit nivel salarial. Cea mai simpla si eficienta metoda de a identifica rapid joburi in orasele mari este cautarea online, pe website-uri de recrutare asa cum este infomunca.ro. Aici este simplu sa iti realizezi un CV si sa aplici la ofertele de munca ce iti atrag atentia, indiferent de localitate.

Exista si foarte multe locuri de munca in strainatate, precum si locuri de munca sezoniere care se asteapta in perioada urmatoare in special din zona de litoral – statiunile romanesti de la Marea Neagra.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro


Alte articole