Programe de spionaj in 30 de tari: Cercetatorii rusi dezvaluie agentul secret

Categorie: Afaceri

Agentia Nationala de Securitate SUA a ascuns programe de spionaj in hard disk-urile fabricate de catre Western Digital, Seagate, Toshiba si alti producatori de top, oferind astfel posibilitatea de a trage cu urechea prin intermediul a multor calculatoare din lume, potrivit cercetatorilor din domeniul cibernetic.Actiunea de descoperire a unei serii de operatiuni de spionaj cibernetic, avea sediul in Moscova, si se pare ca facea parte dintr-un program amplu de spionaj descoperit de Kaspersky Lab.

Reprezentantii Kaspersky au spus ca au gasit computere personale infectate cu unul sau mai multe dintre programele de spionaj in 30 de tari , majoritatea fiind descoperite in Iran, Rusia, Pakistan, Afganistan, China, Mali, Siria, Yemen si Algeria. Erau vizate institutile guvernamentale si militare, companii de telecomunicatii, banci, companii energetice, cercetatori nucleari, mass-media, si activisti islamici, a spus Kaspersky.

Un fost angajat NSA a declarat pentru Reuters ca analiza Kaspersky a fost corecta. Un alt fost operator de informatii a confirmat faptul ca NSA a dezvoltat o tehnica de spionaj ascunsa in hard disk-uri. Kaspersky a publicat detaliile tehnice ale cercetarii sale de luni, care ar trebui sa ajute institutiile infectate sa detecteze programele de spionaj, dintre care unele sunt active chiar din 2001.

Sursa: Reuters


Alte articole