Previziuni: Până în 2025 pe jumătate de Glob se va circula cu autobuze electrice

Categorie: Pe scurt

În următorii șapte ani, numărul de autobuze electrice folosite la nivel global pentru transportul public se va tripla. Pentru a putea imagina o astfel de perspectivă referința ar fi următoarea: toate autobuzele din China vor ajunge să fie electrice până în 2025.

Conform Bloomberg, China este foarte interesată de „electrificarea” mijloacelor de transport în comun și nu numai, deoarece vizează o reducere drastică a poluării din zonele urbane și, în același timp, să susțină producătorii locali.

Anul trecut, numărul total de autobuze electrice folosite în orașe era de 386.000, iar până în 2025 va ajunge la cel puțin 1,2 milioane de autobuze electrice. Un calcul aproximativ al analiștilor Bloomberg arată că această creștere ar ajunge să acopere 47% din necesarul de autobuze necesare la nivel global pentru transportul public.

Deși autobuzele electrice sunt acum la un preț superior celor diesel sau pe gaz, specialiștii aceleiași publicații spun că, odată achiziționate, costurile de exploatare ale variantelor electrice sunt mult inferioare, ceea ce ar permite o amortizare rapidă a investiției. În timp, prețurile bateriilor vor scădea, așa că, în 7-8 ani autobuzele electrice vor ajunge la prețuri competitive cu cele ale autobuzelor diesel sau pe gaz.

Autobuzele folosite pentru transportul public sunt un element important al infrastructurii de transport a unui oraș. Rutele lor fixe și utilizarea intensivă de către călători le fac atractive pentru electrificare. Adoptarea acestor vehicule pentru transportul în comun contribuie la o diminuare importantă a poluării atât prin faptul că nu au emisii poluante, dar și pentru că ar putea încuraja mai mulți oameni să renunțe la mașini și să le folosească.

Pe lângă orașele din China, o serie de municipalități europene au planuri ambițioase în ceea ce privește reducere poluării. Paris și Amsterdam sunt două dintre orașele care au intenții serioase în direcția reducerii poluării.

 

Foto: ecotricity.co.nz


Alte articole

Adauga comentariu