Pretul petrolului scade sub 50 de dolari in Statele Unite

Categorie: Afaceri

Pretul petrolului a scazut in Statele Unite ca urmare a cresterii productiei, stimuland economia americana. Pretul petrolului din SUA a scazut sub pragul simbolic de 50 de dolari pe baril pentru prima data din aprilie 2009.

Pretul petrolului Brent a scazut luni, cu 6%, ajungand la 53 de dolari pe baril. Si pretul petrolului West Texas Intermediate a coborat, oprindu-se la 51.37 de dolari pe baril in New York.

Investitorii sunt ingrijorati ca o combinatie de aprovizionare globala saturata si o cerere slaba ar putea provoca coborarea preturilor mai departe.

Productia de petrol din SUA a crescut recent – procesul de extractie de petrol din roca de sist prin injectarea fluidelor in pamant – a revolutionat productia de petrol din tara, transformand state americane, cum ar fi North Dakota si Pennsylvania.

Cu toate acestea, cresterea productiei din intreaga lume – de la Europa la China – a incetinit cererea pentru petrol.

Pe de alta parte, Rusia inregistreaza cel mai mare nivel al productiei de petrol, producand 10,667 milioane de barili de petrol pe zi. Potrivit Morgan Stanley, piata petrolului va avea multe probleme in acest an, in urma exporturilor din Rusia si Irak. Totusi estimarile arata ca productia de petrol va creste in Statele Unite si Canada.

Sursa: BBC


Alte articole