Legea insolventei personale intra in vigoare de la 1 august

Categorie: Pe scurt

Legea care reglementeaza insolventa persoanelor fizice va intra in vigoare incepand cu data de 1 august, dupa ce normele de aplicare au fost deja publicate in Monitorul Oficial. Odata cu intrarea in vigoare a legii romanii care nu isi mai pot plati datoriilor pot declare falimentul personal, scrie Economica.net.

Insolventa persoanelor fizice este reglementata de Legea nr. 151/2015, iar normele de aplicare au fost stabilite prin HG. nr.419/2017.

În linii mari, o persoana fizica aflata in stare de insolventa va trebui sa depuna o cerere de deschidere a procedurii de insolventa la o comisie specializata. Aceasta cerere trebuie sa se bazeze pe un plan de rambursare a datoriilor. Aceasta este o prima varianta, care poate fi inlocuita de o a doua in cazul in care persoana fizica apreciaza ca situatia in care se afla este iremediabil compromisa, respectiv nu are cum sa-si plateasca datoriile, indiferent de plan. În acest caz se va solicita instantei judecatoresti competente deschiderea unei proceduri de insolventa prin eliminarea de active.4

O a treia varianta este procedura insolventei simplificate care se poate aplica in cazul in care datoriile persoanei fizice nu depasesc 10 salarii minime pe economie, persoana nu are bunuri sau venituri care pot fi urmarite. Nu in ultimul rand, sunt prevazute si conditii legate e varsta, respectiv persoana are varsta standard de pensionare sau a pierdut mai mult de jumatate din capacitatea de munca.


Alte articole

Adauga comentariu