Google anunta ca trece pe energie verde din 2017

Categorie: Afaceri

Google a anuntat astazi ca in 2016 a achizitionat energie electrica de la instalatii solare si eoliene cu o capacitate insumata de 2600 de MW, avand ambitia ca pana in 2017 sa foloseasca doar energie regenerabila. Google, cel mai mare cumparator de energie verde, a mai subliniat ca energia regenerabila nu numai ca a micsorat amprenta de carbon a companiei, dar a fost si ce mai cea mai buna optiune, intrucat presupune costuri mici.mensclub24

“2600 de MW reprezinta cam jumatate din capacitatea actuala de productie a energiei bazata pe surse regenerabile in Romania. Google da tonul si sunt sigur ca vor urma si alte companii care isi vor asuma lupta cu schimbarile climatice. În acest context, Ministerul Energiei din Romania pune frana investitilor in energia regenerabila, anuntand taierea schemei de sprijin. Recenta strategie energetica pentru Romania este mult prea pesimista si, prin tintele de energie regenerabila propuse, pune in primejdie angajamentul pe care Romania l-a semnat, acela de a mentine cresterea temperaturii globale sub 1,5 Grade Celsius. În alta ordine de idei, ambitia Google de a atinge tinta 100% in consumul de energie regenerabila, arata ca Uniunea Europeana nu va mai fi mult timp varf de lance in domeniul energiei regenerabile iar eforturile sale trebuie sa sporeasca pentru a tine pasul cu o piata dezghetata, o piata mondiala emergenta care a asteptat ani si ani semnalul de la cei mai puternici lideri. Europa va trebui sa recupereze cu ceva avantul celorlalti mamuti industriali. În viziunea noastra, singurul avantaj pe care Europa il poate fata de competitor, va fi deschiderea pietei catre cetateni, descentralizarea si democratizarea productiei de energie.” declara Ionut Ruscea, coordonatorul campaniei pentru energie curata, Greenpeace Romania.

“Asa cum insasi compania Google recunoaste, eforturile sale de a se converti complet in utilizator de energie regenerabila s-au dovedit a fi un proces inca in desfasurare datorita optiunilor limitate existente pe piata. Compania evidentiaza pe buna dreptate faptul ca exista o nevoie presanta de a schimba politicile guvernamentale pentru a stiumula investitiile si pentru a deschide noi drumuri ce ar oferi posibilitatea companiei sa isi alimenteze operatiunile doar cu energie regenerabila. Google si alti leaderi din zona IT (Apple, Facebook) si-au folosit din ce in ce mai mult influenta pentru a deschide piete de energie regenerabila.”, spune Gary Cook, analist IT Greenpeace.
Greenpece va lansa la inceputul anului viitor raportul Clicking Clean, care evalueaza performantele unor companii precum Google, Apple, Amazon s.a. privind utilizarea energiei regenerabile.


Alte articole