Evolutia smarthphone-urilor din ultimii 2 ani

10 februarie 2020

De la o luna la alta apar smartphoneuri tot mai subtiri si mai performante. Pentru un om obisnuit e destul de greu sa tina pasul cu avansul tehnologic.

Smartphone-urile sunt cele mai raspandite si folosite dispozitive electronice de comunicare din lume. Conform ultimelor statistici, exista peste 7,2 miliarde de conexiuni GSM in toata lumea, ca sa va dati seama cat de mare este fenomenul ganditi-va ca populatia globului este de 7,3 miliarde de oameni. Totusi, trebuie sa tinem cont ca multe dintre ele sunt tablete cu SIM sau laptop-uri, deci estimarile spun ca aproximativ 3,6 miliarde de oameni detin un telefon mobil.

Smartphone-ul cum il stim astazi a fost lansat de catre Apple, prin primul lor model de Iphone in 2007. Steve Jobs este inventatorul si de atunci putem spune ca incepe era telefoanelob mobile inteligente. Evolutiile de atunci sunt foarte mari si evidente, drept dovada fiind faptul ca acum ne putem face toata munca si toate treburile zilnice doar cu ajutorul unui smarthpone conectat la internet. Totusi, am sa ma rezum la ultimii 2 ani pentru ca asta este scopul articolului de astazi.

Trebuie sa va spun ca desi telefoanele in 2019 si 2020 au camere exceptionale, sunt extrem de rapide, se incarca repede si au o multime de functii utile, evolutia lor este una modesta. Companiile desi detin deja tehnologii ultra-moderne, din cauza strategiilor de marketing sunt nevoiti ca de la an la an sa imbunatateasca doar in mica masura smartphone-urile. Asadar, nu degeaba observam ca fiecare model nou de telefon aduce o camera putin imbunatatita, un procesor putin mai rapid, o memorie mai eficienta sau un ecran cu cateva procente mai bun. Probabil singurele inovtatii si telefoane cu adevarat inovative care au aparut in ultimii 2 ani sunt Samsung Galaxy Fold, respectiv Huawei Mate X. Acestea 2 sunt niste adevarate minuni tehnologice pentru ca se foldeaza, adica se pliaza. In sfarsit s-a ajuns in punctul in care marele companii au descoperit tehnologiile necesare care pot sa indoaie bateria dupa bunul plac. Desi costa foarte mult in momentul de fata si nu sunt la stadiul final, cu siguranta telefoanele foldabile sunt pasul catre viitor.

Exceptand aceste telefoane pliabile, au mai aparut cateva tentative de telefoane cu 2 ecrane si cu 2 baterii. Nimic deosebit din pacate, doar niste prototipuri care n-au avut prea mare succes. Probabil cel mai interesant telefon pe langa cele 2 mentionate mai sus este Asus RogPhone 2. Acesta este un smartphone pentru gameri, cu specificatii excelente si cu caracteristici speciale destinate gamerilor. Exista o multime de accesorii pe care le puteti conecta la acest telefon: un al doilea ecran, o racire suplimentara, o a 2a baterie, un joystick sau chiar puteti sa-l transformati intr-o unitate desktop. Desi nu este o totala inovatie, datorita specificatiilor pe care le are si a pachetului per total, a fost declarat ca fiind telefonul anului din punctul de vedere al mai multor influenceri din domeniu.

Un alt aspect important in evolutia smarthpone-urilor din ultimii 2 ani sunt ecranele OLED cu o rata de refresh de 90, respectic 120HZ. Pentru cei care nu stiu ce inseamna rata de refresh a ecranului; aceasta practic face ca totul sa se miste mai smooth, mai rapid si fara senzatia de lag. Primul telefon care a implementat un panou de 90Hz pe un ecran OLED a fost OnePLus 7 PRO care s-a bucurat de un real succes, mai ales in randul fanilor brand-ului dar si a persoanelor pasionate de tehnolgie.

In concluzie, evolutia smarthpone-urilor din ultimii 2 ani nu este una exceptionala. Singurele exceptii fiind telefoanele pliabile si ecranele OLED cu o rata de refresh de peste 60Hz, respectiv 90 sau 120HZ. Dupa cum v-am spus, desi tehnologie moderna exsita, producatorii ofera doar mici imbunatatiri de la an la an din cauza strategiilor de marketing. Daca ne-ar oferi tot ce-I mai bun de exemplu anul acesta, anul viitor cu ce ne-ar mai putea surprinde? Tocmai din acest motiv nu mai sunt atat de entuziasmat si implicat atunci cand se anunta un nou model de Iphone sau de Samsung. Inainte stateam cu sufletul la gura pana in momentul lansarii dar mi-am dat seama ca cel putin o perioada n-o sa mai existe ceva sa ne surprinda.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro