Europenii au stat in bezna 5 minute!Noi nu

2 februarie 2007

Dupa cum spuneam si ieri (nr. 1.02.2007), orasele europene vor trage un semnal de alarma si spera sa aduca in discutie problemele climatice ale Terrei. Mai multe orase au ales sa stea in bezna 5 minute, pentru a atrage atentia asupra unei probleme foarte reale: incalzirea globala. Au aderat la acesta initiativa Paris, Roma, Bruxelles dar si alte orase din Spania si Olanda. Din pacate, Romania nu se gandeste, inca, la aceste lucruri. Noi suntem extrem de ocupati... Doar internautii romani au stiut si au trecut la fapte. Pe forumurile romanesti au circulat mesaje de incurajare si au existat discutii aprinse, pro operatiunea "Cinci minute de pauza".

 

Mesajul ajuns la romani:

The first of february we dimm the lights between 7.55 and 8.00 PM!

Send this message to as many people as you know!

An action against the climatechange.

Take on feruary 1st part in one of the biggest actions against climatechange forced by the people.

L'Alliance pour la Planete (a group of environmental activists http://www.lalliance.fr/ ) calls to all civilians:

Make our planet rest for five minutes!

Everybody is reqested to dimm his/her lights for five minutes between 7.55pm and 8.00pm on february firrst. This not only to save engergy for five minutes, but to bring out a message that will attrackt the attentoin of politicians and leaders. It is time for them to take action and avoid the waste of energy.

During 5 minutes we'll give the planet rest: it doesn't take long and it won't cost you a thing. And it will make a statement before federal elections that we as citizens want clamate on the agenda.

And why february 1st?

Because on that day a new file from climatologic experts from the United Nations will be published in Paris. Because it is with our neigbours it is impossible to let this opportunity slip! We have to get attention to the urgent matter of the worlds climatological situation. If everybody takes part in this action it will have an effect on media and politics that might have a real influence, this would be good on such short notice before the (Belgian) elections!

Make this message go around the globe, send it to friends, family and local pliticians. Put it in your newsletter and blog.

Cum au reusit europenii sa ajute planeta?

Luminile de la Turnul Eiffel din Paris si Coloseumul din Roma au fost stinse, joi, seara, timp de cinci minute, la fel ca alte cateva zeci de mii de becuri din intreaga Europa, in semn de raspuns la apelul asociatiilor ecologice de salvare a planetei, relateaza AFP.

Operatiune intitulata "Cinci minute de pauza", lansata in Franta, a fost organizata pentru a atrage atentia asupra consumului de energie, concomitent cu reuniunea de la Paris a expertilor in materie de clima, care urmeaza sa lanseze un semnal de alarma asupra incalzirii climaterice globale.

In Franta, sistemul de iluminat al Turnului Eiffel a fost scos din functiune intre orele 19.55 si 20.00 (20.55-21.00 ora Romaniei), in cadrul acestei operatiuni. Oprirea luminilor la Turnul Eiffel a marcat punctul culminant al acestei initiative lansate de un colectiv de asociatii ecologice, Alianta pentru Planeta, care si-a promovat ideile in mai multe tari, prin intermediul Internetului. Luminile de la mai multe alte monumente din Paris au fost stinse, de asemenea. La nivelul teritoriului Frantei, aceasta initiativa s-a reflectat intr-so "scadere brusca" a consumului de electricitate de circa 800 de megawati, ceea ce inseamna circa 1 la suta din consumul total al tarii, fara a provoca intreruperea distributiei de energie electrica, a anuntat reteaua de transport al electricitatii (RTE).
"Este un succes", a afirmat Anne Bringaud, purtatorul de cuvant al asociatiei Prietenii Terrei. "Nu ne mai ramane decat sa obtinem masuri concrete din partea liderilor nostri politici", a adaugat ea.

La Bruxelles au fost stinse luminile de pe fatada primariei si de la Atomium, simbolul capitalei belgiene. La incheierea operatiunii, compania de distributie a electricitatii, Elia, a anuntat ca a inregistrat o scadere a consumului de 350 de megawati, egala cu consumul casnic a 350.000 de locuinte.

La Roma au fost stinse luminile de la Coloseum si din Piata Capitoliului, la cererea primarului Walter Veltroni.

In Spania, initiativa a vizat mai multe monumente simbolice din Madrid si Valencia. Compania de distributie a electricitatii, REE, a semnalat o scadere a consumului de circa 1.000 de megawati.

In Belgia, potrivit estimarilor, 300.000 de gospodarii reprezentand 10% - familii si firme, au luat parte la actiunea simbolica intitulata ''Cinci minute de odihna pentru Planeta'', stingand lumina joi, intre ora 19.55 si 20.00, releva site-ul cotidianului Le Soir, consultat de Rompres. Elia, gestionarul retelei electrice de inalta tensiune din Belgia, a inregistrat, in intervalul orar mentionat, o scadere a consumului de electricitate de 2,7%.

In Olanda, luminile au fost stinse pe fatada cladirii Camerei Deputatilor, de la Haga. in Germania, initiativa a fost sprijinita de Federatia consumatorilor de energie.Principatele Monaco si Andorra au participat, de asemenea, la aceasta operatiune.

Grupul interguvernamental de experti in materie de evolutie climaterica (GIEC) urmeaza sa publice, vineri, noul sau raport referitor la riscurile incalzirii planetei, care va confirma cresterea temperaturilor si sporirea fenomenelor extreme precum canicula sau precipitatiile abundente.

Exista si contestatari ai raportului

Un grup de reflectie american a oferit 10.000 de dolari unor oameni de stiinta si economisti pentru a contesta raportul care urmeaza sa fie publicat vineri la Paris de Grupul interguvernamental privind evolutia climatului (Giec), relateaza Rompres.

The American Entreprise Institute (AEI), care este finantat de gigantul petrolier ExxonMobil, le-a trimis scrisori unor cercetatori din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si din alte tari, oferindu-le bani in schimbul unor articole care sa insiste asupra imperfectiunilor concluziilor din raport, negociate punct cu punct luni de catre 500 de delegati mandatati de catre guvernele a 130 de tari.

GIEC, infiintat de Natiunile Unite in 1998, reprezinta cea mai vasta expertiza posibila a ansamblului comunitatii stiintifice privind evolutia climatului. Precedentul sau raport a fost publicat in 2001.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro