Efectul DOMINO pe piata imobiliara

22 decembrie 2006

Aderarea Romaniei la UE va avea ca efect pe termen mediu si lung echilibrarea preturilor pe piata imobiliara si chiar scaderea acestora pe anumite segmente, diminuarea randamentelor ca urmare a concurentei, precum si imbunatatirea calitatii constructiilor, spun specialistii din domeniu. Pe termen scurt, reprezentantii companiilor imobiliare si cei ai investitorilor apreciaza ca pe piata imobiliara nu vor interveni modificari semnificative.

"In urmatorul an, aderarea nu va avea mare influenta asupra pietei imobiliare. Deja de la intrarea in structurile NATO piata imobiliara a cunoscut o dezvoltare din ce in ce mai puternica. Din aceasta cauza, nu este de asteptat ca preturile, deja mari pentru terenuri sau pentru locuinte, sa creasca din nou semnificativ", declara Edmond Bogdan Desliu, director de tara al Premiumred Romania, divizia pentru investitii imobiliare a Volksbank.

El apreciaza, insa, ca exista premisele unei scaderi imediate a preturilor daca speculantii care detin terenuri cumparate in vederea unei marcari rapide a profitului vand masiv, din teama unei eventuale scaderi a preturilor.

"In functie de numarul vanzatorilor, ar putea avea loc asa numitul «efect domino», ce ar putea conduce la o posibila scadere a preturilor pe toata piata", a adaugat Desliu.

Directorul TriGranit Development Romania, Janos Halasz, apreciaza, la randul sau, ca Romania are foarte multe oportunitati de investitii in domeniul imobiliar, care se pot valorifica pe termen lung, in concordanta cu dezvoltarea intregii infrastructuri si cu atragerea de finantari europene.

"Pe termen mediu, interesul investitorilor se va indrepta intr-o masura mult mai mare catre mediul imobiliar din afara Bucurestiului, care are o dinamica mult peste media din UE. Aceasta reactie poate fi amplificata si prin dezvoltarea infrastructurii din intreaga tara, la care va contribui si atragerea de fonduri europene", a spus Halasz.

El crede ca interesul investitorilor pentru Romania va creste in contextul aderarii la UE, amplificat si de anumite decalaje pe care piata autohtona incearca sa le recupereze in aceasta faza.

"Speculatorii vor avea de pierdut ca urmare a asezarii preturilor si chiar a scaderii acestora pe anumite sectoare, in functie de oferta care va exista. Ma refer aici in special la preturile terenurilor pentru spatii industriale si de productie", a opinat reprezentantul Trigranit Romania.

Pe de alta parte, Mihai Plaesu, consultant senior in cadrul companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox, a apreciat ca principalii indicatori de pe piata imobiliara romaneasca se vor apropia, pe termen mediu si lung, de nivelul celor din statele mai avansate, din regiune.

"Pietele imobiliare din statele care au aderat in 2004 au trecut deja printr-un ciclu de dezvoltare. Dezvoltarile moderne au inceput acolo cu cativa ani mai devreme decat pe piata romaneasca, iar in momentul integrarii pietele erau deja considerate ca avand un nivel de stabilitate bun", a aratat Plaesu.

In aceste tari nu au fost constatate modificari bruste ale preturilor imediat dupa aderare.

"Nu intrevedem modificari pe piata imobiliara determinate doar de integrare. Exista multe proiecte pe toate segmentele pietei si este de asteptat ca dezvoltarea acestor segmente sa continue in ritm la fel de accelerat. Aceasta din punct de vedere al volumului pietei, fiindca preturile vor evolua in functie de cererea si oferta de pe fiecare segment, ca si pana acum", a explicat Plaesu.

Reprezentantii firmelor de profil au identificat avantaje si dezavantaje, deopotriva, ale integrarii in UE.

Cresterea standardelor de calitate a constructiilor, transparenta in tranzactiile imobiliare, precum si maturizarea pietei sunt enumerate ca principale avantaje.

"Introducerea normelor europene in materie de constructii, maturizarea pietei si o mai buna functionare a oficiilor publice, a autoritatilor, sunt principalele avantaje. De aceea, vor avea de castigat dezvoltatorii care vor livra imobile de calitate si vor pierde speculantii si ofertantii de proiecte imobiliare ce nu sunt conforme cu normele europene", a mai spus Desliu.

El considera ca imbunatatirea, si mai ales dezvoltarea infrastructurii, sustinute de fondurile UE, ar putea avea ca efect o "relaxare" a preturilor terenurilor.

In plus, prin know-how si programe de promovare a pietei imobiliare rezidentiale, acest segment va cunoaste o dezvoltare puternica, lucru care va conduce la o scadere a preturilor, mai ales la apartamentele din blocurile construite inainte de 1989.

"Pe un termen mai indepartat, de circa 10-15 ani, o parte din blocurile comuniste vor fi locuite in mare parte de clase sociale din ce in ce mai sarace. Avand in vedere acest lucru, aceste apartamente isi vor pierde din valoare si se vor deteriora, iar in final vor fi demolate pentru a face loc noilor spatii urbane atractive", a afirmat reprezentantul Premiumred.

Impartasind din experienta TriGranit, dobandita in tari care au aderat la UE si in care grupul a dezvoltat si finalizat proiecte, Janos Halasz a aratat ca avantajul major al integrarii il reprezinta deschiderea pietei, in sensul unei mobilitati mai mari, cu formalitati reduse.

"Vor fi extinse posibilitatile de initiativa economica in cadrul spatiului comun si vor fi simplificate facilitatile vamale, platile si deconturile financiare. De aceste avantaje vor beneficia toti jucatorii de pe piata, cu efect imediat in cresterea competitiei pe segmentul imobiliar", a aratat Halasz.

In privinta dezavantajelor, actorii de pe piata nominalizeaza, printre altele, cresterea preturilor constructiilor si migratia muncitorilor calificati din domeniul constructiilor in strainatate.

Principalii beneficiari ai aderarii vor fi, in opinia sa, cumparatorii si chiriasii, care vor profita de cresterea si diversificarea ofertei, precum si de stabilizarea preturilor.

Printre perdanti ar putea fi investitorii care trebuie sa isi pondereze asteptarile privind randamentul investitiilor.

"Pe termen mediu si lung, investitorii vor fi obligati sa ia in calcul un randament mai ponderat decat pana acum. In acest sens, cei care vor investi pe termen lung vor iesi in castig, spre deosebire de speculatorii pe termen scurt", anticipeaza Halasz.

In ceea ce priveste experienta statelor care au aderat la UE in anul 2004, el a ramercat ca piata a cunoscut o echilibrare a raportului cerere-oferta. Cea mai mare crestere a cererii s-a inregistrat pe segmentul de proiecte complexe, de revigorare urbana.

Preturile locuintelor noi au crescut, in corelatie cu rata inflatiei, cu pana la 7%.

O majorare a costurilor s-a inregistrat si la terenurile agricole. Totusi, in aceste tari, preturile constructiilor vechi, supraevaluate, au scazut, impreuna cu chiriile pentru spatiile de birouri care nu fac parte din clasa superioara. O evolutie dinamica s-a inregistrat si in constructiile de baze logistice si pe segmentul parcurilor industriale.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro