Cum sa devii un barman profesionist

20 martie 2020

Orice inceput de cariera, indiferent de domeniu, poate fi unul destul de intimidant, mai ales atunci cand nu ai experienta. Dar cumva trebuie sa pornesti de undeva. Majoritatea pornesc de la zero, pentru ca experienta se acumuleaza in timp.

Daca te incanta meseria de barman, trebuie sa stii ca aceasta poate fi foarte distractiva si ademenitoare, in special ca si avantajele financiare oferite, pe o piata in crestere in acest domeniu, pot fi mai mult decat satisfacatoare. Beneficiile carierei de barman sunt destul de evidente pentru majoritatea oamenilor, dar pe parcurs apare si intrebarea inevitabila: “Cum devii un barman profesionist?”. Vom incerca sa raspundem cat mai bine acestei intrebari, deoarece te poate ajuta sa intelegi ce te asteapta, daca alegi cariera de barman.

Majoritatea barmanilor nu urmeaza un curs sau o scoala profesionala de barman atunci cand incep sa lucreze. Unii invata singuri din pura pasiune, iar altii invata in timp ce lucreaza pe postul de ajutor de barman sau ospatar. Rareori locatiile de prestigiu angajeaza barmani fara experienta, motiv pentru care unele cursuri acreditate chiar sunt recomandate.

In cazul in care nu ai deloc experienta, poti sa te angajezi direct pe postul de barman in locatii unde nu inveti foarte multe si sansele sa te dezvolti sunt foarte mici, dar nu este o optiune de viitor, in special pe termen lung. De obicei, sunt joburi sezoniere care te ajuta sa iti dezvolti aptitudini de ajutor de barman (ca de exemplu, pregatirea barului, gestiunea stocului si cum se lucreaza cu o instalatie de draft de bere). Daca primul tau job va fi intr-ul local de genul acesta, nu vei deveni un barman profesionist, dar asa iti vei da seama daca vrei mai mult si daca vei lua in considerare o cariera in acest domeniu. Ai putea spune ca este imboldul de care ai nevoie, pentru a te pune cu adevarat ‘’pe treaba’’, in ceea ce priveste cariera ta de viitor.

Daca vrei sa incepi cu dreptul si iti doresti sa devii barman profesionist, este recomandat sa incepi pe postul de ajutor de barman (barback). Iti vei gasi usor de munca intr-un local de prestigiu, iar tu vei “fura meserie” de la barmani cu experienta si daca demonstrezi ca esti harnic/a si ai capacitatea de a invata repede, vei ajunge mai curand decat crezi pe postul de barman. Este un lucru foarte cunoscut faptul ca meseria nu se invata, ci se fura, deci fii mereu cu ochii in patru.

In absolut orice domeniu, este extrem de important sa obtii experienta. Sansele sunt mai mici sa iti gasesti de munca cu un atestat de barman, dar fara experienta de munca in spatele barului, care poate cantari mult la CV.

In acest sens, mai corect este spus: experienta este necesara, iar certificatul este un bonus. Dar asta nu inseamna ca este gresit sa urmezi prima data un curs, mai ales daca nu este un efort financiar pentru tine. Daca urmezi un curs de barman, in functie de scoala pe care o vei alege, poti invata urmatoarele:

  • sa folosesti accesorii pentru bar;
  • sa prepari o varietate mare de cocktail-uri;
  • sa servesti diferite tipuri de alcool;
  • inveti despre istoria si originea tipurilor de alcool si a cocktail-urilor;
  • notiuni de ospitalitate;
  • organizarea spatiului de lucru si produselor pentru bar;
  • norme de securitate si sanatate la locul de munca;
  • sa lucrezi cu case de marcat;
  • gestiunea stocurilor de bauturi;
  • tehnici de servire rapida si turnare;
  • munca in echipa;
  • tehnici de fidelizare a clientilor si de cresterea vanzarilor.

Munca de ospatar nu este grea, depinde doar de tine daca vei face din aceasta experienta una placuta, care sa va aduca nu doar satisfactii financiare, ci si sufletesti.

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro