Companiile vor fi reticente, intr-o prima faza, sa contribuie la pensiile facultative ale angajatilor, apreciaza presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. Intr-o prima etapa, numai 10-15 la suta dintre angajatori vor recurge la acest stimulent pentru angajati, dar in maxim doi ani procentajul ar putea ajunge la 50-60 la suta, a declarat, miercuri, Mircea Oancea, la un seminar despre pensiile private.
In opinia sa, la inceput marile companii vor introduce aceste beneficii in pachetele salariale, dar numarul angajatorilor va creste treptat, odata cu constientizarea angajatilor si cu presiunile, inclusiv sindicale, asupra angajatorilor.
Conform legii pot contribui la pensiile facultative (pilonul III) salariatii de pâna la 52,5 ani, nivelul contributiei fiind de maximum 15 la suta din salariul brut, suma deductibila in limita a 200 de euro atât pentru angajat cât si pentru angajator.
Pana in prezent, CSSPP autorizase sau avizase pe piata pensiilor private societatile Aviva Asigurari de Viata, ING Asigurari de Viata - ca administrator al fondurilor de pensii facultative, BRD-GSG - depozitar al activelor fondurilor de pensii facultative, Ernst&Young Assurance Services SRL - auditor financiar pentru fondurile de pensii facultative, Deloitte Audit SRL - auditor.
Pana la sfarsitul anului ar putea fi autorizati 7-8 administratori pentru un numar dublu de fonduri, a aratat Oancea.
Primele contributii pe pilonul III vor incepe sa fie colectate in mai 2007, pâna la sfârsitul anului fiind estimat un numar de 200.000 de participanti in sistem.
Sursa: ROMPRES
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro