Comisia Europeană investighează modul în care își plătește IKEA taxele

18 decembrie 2017

Comisia Europeană a anunțat că deschide o anchetă amănunțită asupra modalităților de plată a taxelorși impozitelor folosite de compania suedeză IKEA. Este investigată, în special filiala din Olanda, unde autoritățile europene suspectează facilități oferite de către autoritățile locale companiei. Aceste facilități fac referire, în special la scutiri de taxe preferențiale, neconforme cu legislația europeană și neprincipiale din punctul de vedere al politicilor concurenței.

Comisarul european pentru concurență, Margarethe Vestager, spune că toate firmele, mari sau mici, multinaționale sau locale trebuie să plătească taxe și impozite într-o manieră corectă, echitabilă și transparentă. De aceea Comisia Europeană a anunțat că va demara o anchetă amănunțită care va viza plata taxelor de către IKEA, precum și modalitățile prin care compania suedeză a reușit să obțină scutir semnificative de la statul olandez.

Conform legilor Uniunii Europene, statele membre nu pot oferi avantaje fiscale preferențiale grupurilor multinaționale, avantaje care nu sunt disponibile pentru toți agenții economici care acționează pe teritoriul țărilor membre.

Această investigație este ultima dintr-o serie foarte lungă a autorității pentru reglementarea și supravegherea concurenței care vizează companii multinaționale bănuite că ar beneficia de favoruri fiscale din partea autorităților locale.

Un purtător de cuvânt din partea IKEA a spus că taxele au fost calculate și plătite în conformitate cu legile UE.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro