Care sunt cele mai importante soiuri de cafea din lume?

28 martie 2019

Pentru multa lume, cele mai cunoscute soiuri de boabe de cafea sunt: Arabica si Robusta. Insa exista patru soiuri principale care sunt comercializate pe mapamond, cele doua si inca doua mai pun cunoscute: Liberica si Excelsa.

Iar fiecare dintre acestea sunt caracterizate de anumite proprietati specifice. De la modul in care sunt cultivate si prajite, pana la textura cafelei, toate cele patru se diferentiaza si ofera arome unice.

Boabele de cafea Arabaica

Acestea reprezinta 60% din productia mondiala de cafea. Cafeaua arabica se cultiva la altitudini mari, in zone cu pricipitatii abundente. Arabica este cea mai delicata dintre cele patru, fiind influentata usor de mediul in care este cultivata si este predispusa la boli.

Deoarece este una dintre cele mai populare boabe, Arabica este cultivata in cantitati mari. Daca vorbim de cafea boabe pret Arabica este cea mai scumpa, fiind considerata superioara. Boaba poseda o cantitate satisfacatoare de aciditate si are o aroma complexa si savuroasa.

Cafea boabe Robusta – Aromate, savuroase si apreciate in toata lumea

De asemenea, ati auzit si de Robusta, fiind una dintre cele mai apreciate boabe de cafea din lume, dupa Arabica. Spre deosebire de prima, boabele Robusta sunt mult mai tolerante la conditiile meteorologice si la mediul in care sunt crescute.

Mai mult, rezista la diferite altitudini, dar necesita un climat cald cu precipitatii neregulate. Boabele Robusta contin de doua ori mai multa cofeina ca cele Arabica. Aroma acestora este mai amara, au o textura netedata si o aciditate scazuta si cateodata se apropie de gustul ciocolatei. Un atu al cafelei Robusta este ca atunci cand este combinata cu zahar si lapte nu-si pierde aroma si nu se dilueaza.

Liberica este un soi important in istoria cafelei

Aceasta, in zilele noastre, este mai putin cunoscuta. Aceasta a aparut ca o solutie in secolul 19 cand stocul de Arabica a fost afectat. Consumata pentru putin timp, a reaparut in 1995 pe piata cafelelor.

Boabele sunt mai mari decat celelalte, cu o forma asimetrica, fiind singurele din lume care au forma neregulata. Aceasta are o aroma unica, cu note florale si de fructe. Multe persoane care au gustat acest soi afirma ca are un gust lemnos, si se diferentiaza intru totul de toate cafelele din lume.

Ultimul soi de boabe de cafea este Excelsa

Acesta a fost recent clasificat ca membru al familiei Liberica si se diferentiaza cu mult de aceasta. Reprezinta, in prezent, doar 7% din totalul circulatiei de cafea din lume. De cele mai multe ori se amesteca cu alte genuri de cafea pentru a oferi un plus de aroma si complexitatea cafelei rezultate. Excelsa este recunoscuta de cei care o experimenteaza pentru prima oara pentru faptul ca poseda un gust fructat, boabele fiind usor prajite, dar si cu note puternice si arome si gust de fructe.

Asadar, desi cele mai cunoscute soiuri de cafea sunt Arabica si Robusta, exista alte doua la fel de interesante. Cele doua din urma se remarca prin gustul lor unic, iar toti iubitorii de cafea ar trebui sa le incerce macar o data in viata. Pentru a cunoaste mai multe despre diferitele soiuri si arome de cafea de la cei mai cunoscuti producatori din lume, acceseaza acest magazin de cafea.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro