Avem prima baza de date completa cu cartile publicate in Romania

21 martie 2007

Ai carte, ai parte...poate de acum incolo ! Niciodata nu este prea tarziu:se intampla si la noi, din toamna, sa apara prima baza de date cu titlurile disponibile pe piata romaneasca de carte. Industria romaneasca de carte va avea parte, in premiera, de o baza de date completa cu titlurile disponibile la un moment dat pe piata, asa cum exista in mai toata Europa, gratie unui proiect initiat de Fund for Central and East European Book Project (CEEBP) din Amsterdam. Proiectul cu patru componente va fi derulat in parteneriat cu organizatii locale, printre care Asociatia Editorilor din Romania (AER).

Initiatorul olandez ar putea pune la bataie circa 500.000 euro in decurs de trei ani.
"CEEBP din Olanda se ocupa de ani buni de sprijinirea dezvoltarii pietei de carte din tarile foste comuniste din Europa Centrala si de Est, initiind mai multe proiecte de traducere a unor texte fundamentale care lipseau, precum si alte activitati pentru adaptarea industriei de carte la standarde europene", a declarat  Grigore Arsene, presedintele AER.

"CEEBP a finantat in Romania pana acum mai multe proiecte de traduceri prin care s-au publicat carti fundamentale de istoria politicului, de sociologie, de istorie a Europei s.a.m.d. Acum, la incheierea activitatii in Romania, ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana, CEEBP a venit cu un proiect mai ambitios. Reprezentantii fundatiei au facut doua vizite in Romania in acest an, in timpul carora s-au informat foarte exact asupra starii actuale a pietei de carte, de la drepturi de autor la activitatea editurilor si difuzorilor. Pe baza acestei analize, la care a participat activ si Asociatia Editorilor, s-a conturat un proiect in patru puncte", a explicat Grigore Arsene.

In primul rand, proiectul presupune realizarea primului Books in Print romanesc. Este vorba de o baza de date care include titlurile disponibile pe piata, informatii despre autor, editura, ISBN, data publicarii etc.

"Este un program la care visam de mult, prin care editorii, difuzorii, publicul larg ar putea avea informatii complete despre cartile care au fost si sunt pe piata, cu toate caracteristicile lor. Acest program este o dovada a maturitatii pietei de carte, el exista in toate tarile occidentale si este implementat, cu ajutorul acestei fundatii olandeze, si in tarile din jurul nostru, inclusiv Croatia si Serbia. Desigur, e nevoie de colaborarea tuturor editorilor si difuzorilor pentru a obtine informatiile si a le sistematiza", a spus presedintele AER.

In Romania sunt disponibile, in prezent, putine date sistematizate despre industria de carte. De pilda, numarul de titluri publicat in 2005 - circa 10.000 - a iesit la iveala abia de curand, cand asociatiile de editori au prezentat liste cu productia editoriala de acum doi ani pentru a primi de la COPYRO remuneratiile compensatorii cuvenite pentru copia privata.

Proiectul initiat de CEEBP mai presupune realizarea unui sondaj de piata privind cartea, lectura si preferintele publicului.

O cercetare similara a fost facuta la comanda AER in 2001. Studiul a aratat ca putin peste jumatate dintre romani au cumparat in 2001 macar o carte, iar dintre acestia, doar o cincime sunt clienti fideli ai librariilor, adica au dat bani pe 5 pana la 12 carti. Rezultatele au mai relevat, printre altele, discrepante intre numarul mare de cititori interesati de carti practice si carti pentru copii si numarul mic de titluri de acest fel publicate. Lucrurile s-au schimbat insa in acesti ani, astfel ca o noua cercetare este necesara.

"Sondajul trebuie reluat pentru ca gustul publicului se schimba. Vom colabora cu mai multe institutii pentru a stabili lista de intrebari si vom cauta o institutie de sondare a opiniei publice care sa fie specializata si in activitati culturale de genul acesta", a precizat presedintele AER.

Al treilea punct al proiectului initiat de fundatia olandeza priveste organizarea de cursuri si seminarii in legatura cu relatiile dintre editori si difuzori. "Este o relatie destul de spinoasa. Fiecare dintre cele doua tabere isi canta propria partitura si, in general, este presarata cu acuze la adresa celeilalte parti. Este nevoie sa stam la aceeasi masa si sa vedem ce putem face. Modelele occidentale trebuie intelese si vazut care dintre ele functioneaza cel mai bine la noi. De exemplu, in Olanda exista o Casa a Cartii unde se aduna toate titlurile si de la care distribuitorii pot lua ce ii intereseaza. Nu exista intermediari. Casa Cartii este gestionata de editori si difuzori in comun, ceea ce este foarte interesant. In alte locuri exista, bineinteles, alte modele", a motivat Grigore Arsene necesitatea cursurilor si seminariilor.

In al patrulea rand, proiectul propune instituirea unui premiu de traducere in limba romana a cartilor din diverse limbi europene.

Detaliile finantarii celor patru componente urmeaza sa fie stabilite. In ceea ce priveste Books in Print, cel mai probabil, CEEBP il va finanta in proportie de 100% in primul an, 80% - in al doilea an si 40% - in al treilea an. "Este filosofia cu care ne-am obisnuit din programele europene: ti se da startul, iar apoi trebuie sa te descurci", a spus Grigore Arsene.

"Daca lucrurile merg bine, este preconizata inceperea activitatii in toamna", a adaugat el. Printre institutiile care ar putea colabora in proiect se numara Biblioteca Nationala a Romaniei, unde se tin ISBN-urile necesare pentru Books in Print, si Institutul Cultural Roman.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro