Aderarea provoaca dureri de cap firmelor romanesti

4 decembrie 2006

Fiscalitatea da mari batai de cap companiilor autohtone, in special firmelor importatoare / exportatoare, odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Din acest motiv si pentru a linisti cat de cat apele, compania PriceWaterhouse Coopers a conturat cadrul legislativ al fiscalitatii, care va fi aplicat in Romania dupa momentul 1 ianuarie 2007.

Cine si cand plateste impozitul?

In cadrul conferintei cu aceasta tema organizata de PriceWaterhouse Coopers, au fost precizate principalele schimbari legislative in domeniul impozitelor indirecte care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Pe acest domeniu, analiza comparativa a costurilor versus oportunitatile aduse de modificarile legislative este foarte complexa. Daca in categoria costurilor se inregistreza un mare minus reprezentat de noile obligatii de raportare si inregistrare, cresterea nivelului accizelor, introducerea taxelor vamale pe produsele agricole, balanta atarna foarte mult in ceea ce priveste oportunitatile venite oadata cu UE. Odata cu noile modificari legislative va fi eleiminta acciza pentru unele produse electronice, produse energetice utilizate in procese metalurgice. Pe lista masurilor tranzitorii ce au fost luate, regimurile vamale suspensive incepute inainte de aderare pot continua. “Bunurile vor circula liber dar vor aparea unele schimbari in acest comert intracomunitar. Importurile si exporturile se vor desfasura doar cu statele membre”, a precizat Daniel Anghel, Director Indirect Tax Services.

In ceea ce priveste noile obligatii de raportare a TVA-ului au fost inregistrate unele modificari. Declaratia recapitulativa pentru livrari si achizitii va fi depusa trimestrial si ii va fi anexata lista operatiunilor IC. Alte declaratii ce sunt doar in faza de proiect sunt declaratia Intrastat (care inlocuieste actualele declaratii de import/export) si decontul de TVA care raporteaza livrarile si achiziitile in fucntie de destinatie.

Pe de alta parte microintreprinderile vor plati pe 2007 un impozit de 2% din cifra de afaceri. Firmele cu  pana la noua angajati si cu cifra de afaceri de cel mult 100.000 euro, pot alege in prezent sa plateasca un impozit de 3% din cifra de afaceri sau de 16% din profit. Modificarile Codului Fiscal ce vor intra in vigoare anul urmator prevad o crestere a impozitului pe venit  la 2,5% in 2008 si 3% in 2009. Atat impozitul pe dividende cat si impozitul cu retinere la sursa si impozitele locale vor trebui sa se armonizeze cu directivele Uniunii Europene.

Alex Massaci, Tax Director al departamentului de impozitarea persoanelor fizice a atras atentia asupra faptului ca anumiti cetateni straini care au stat neintrerupt in Romania de la inceputul anului 2004 si pana in prezent vor avea obligatia sa declare in Romania veniturile lor globale.

Firmele sunt obligate sa-si schimbe actele constitutive

Modificarile legislative sunt numeroase, astfel incat societatile comerciale vor trebui sa parcurga un proces de analiza, in vederea identificarii domeniilor de activitate care vor trebui reformate dupa 1 ianuarie 2007. Un exemplu il reprezinta necesitatea revizuirii si modificarii actelor constitutive ale societatilor comerciale in conformitate cu prevederile noii legi a societatilor comerciale. In cazul in care directorii firmelor vor cere ajutoare de stat dupa 1 ianuarie, trebuie sa stie ca “regulile existente vor fi aplicate cu o mai multa rigurozitate, operand in acelasi timp si un transfer de componente de la Consiliul Concurentei la Comisia Europeana”, precizeaza Manuela Stanciu, avocat in cadrul societatii de avocatura D&B Davis si Baias, parteneri Pricewaterhouse Coopers. In contextul aderarii, Romania trebuie sa promoveze politici coerente si eficiente de atragere a investitiilor private, straine cat si autohtone, in vederea asigurarii indeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabila.

Cosmina Doicu
[email protected]

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro