Ziua Mondiala fara Tutun. Totul despre fumat si fumatori!

31 mai 2007

Data de 31 mai este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca fiind Ziua Mondiala fara Tutun, prilej de a discuta despre diversele aspecte ale combaterii consumului de tutun. In fiecare an, OMS stabileste o tema de discutie, si anume pe cea pe care specialistii acestei organizatii o considera de interes maxim pentru momentul respectiv. In acest an, tema este fumatul in spatiile publice - "Spatii libere de fum de tutun".

Romania, fara tutun!

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, va prezenta azi la Bruxelles, Directiva prin care Romania sustine interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise incepand din 1 iulie 2008, cu o derogare de cinci ani pentru unitati precum baruri, cluburi si zone semirezidentiale, in care sa functioneze spatii pentru fumat, separate si ventilate.
         
Comisia Europeana a lansat o dezbatere pe tema fumatului in locurile publice inchise. Aceasta a solicitat tarilor membre opinii privind solutiile care se impun - la nivel local si comunitar - pentru reglementarea legislativa a acestei probleme. Cu aceasta ocazie, a fost publicata si Cartea verde "Catre o Europa fara fum de tutun: optiuni privind politicile comunitare".
   
Pentru a formula un raspuns in raport cu realitatea romaneasca, Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a lansat, pe 11 mai, pe site-ul ministerului, o consultare publica cu privire la interzicerea fumatului in locurile publice. Astfel, potrivit datelor centralizate de catre Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat, 82,2 la suta dintre cei care au completat chestionarul au considerat ca fumatul ar trebui interzis in toate spatiile publice inchise. De asemenea, 53,85 la suta considera ca nu ar trebui acceptata nicio derogare cu privire la aceasta decizie, doar 36,59 la suta dorind sa existe anumite spatii pentru fumat in unele locatii (baruri, cluburi, cofetarii, aeroport, trenuri etc).
        
Majoritatea (76,7 la suta) vrea ca aceste masuri sa fie introduse chiar de la 1 iulie 2008. Cei mai multi dintre cei care au completat chestionarele de pe site-ul Ministerului Sanatatii sunt tineri intre 21-30 de ani (39,8 la suta), urmati de cei din categoria de varsta 31-40 de ani (33,5 la suta). Totodata, cei mai multi repondenti provin din mediu urban si au studii superioare.
         
   
Alti cum procedeaza...

Exista tari, cum ar fi Irlanda, Italia, Norvegia, Noua Zeelanda, Uruguay, in care a fost deja interzis fumatul la locul de munca si in spatiile publice, inclusiv in restaurante, cafenele si baruri. in 2007, multe tari, precum Marea Britanie, au anuntat ca vor extinde legislatia care interzice fumatul in toate locurile publice. Un exemplu este Irlanda, care incepand cu data de  1 iunie, va fi interzice fumatul in toate spatiile publice inchise! 

Pioniera in materie, Finlanda a interzis partial fumatul in locurile publice din 1977, iar din 1995, si la locurile de munca. Republica Irlanda a fost prima tara din UE care a interzis total fumatul in spatiile publice inchise, la 29 martie 2004. Ea a fost urmata de Norvegia -tara nemembra a UE-, Italia, Malta, Suedia, Scotia, Letonia, Lituania, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Anglia va adopta aceeasi masura de la 1 iulie, iar Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Islanda si Romania prevad reglementari similare. In Franta, barurile, restaurantele si discotecile beneficiaza de un ragaz pana la 1 ianuarie 2008.
            
Circa 650.000 de cetateni ai UE mor in fiecare an in urma unor afectiuni legate de fumat. Alte 80.000 de decese sunt cauzate de fumatul pasiv

Eurobarometru: romanii fumeaza in proportie de 31%

Romanii fumeaza in proportie de 31 la suta, 87 la suta dintre acestia zilnic si 12 la suta ocazional, potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene din luna mai 2007. Conform unui studiu statistic efectuat pe esantioane reprezentative pentru populatia fiecarui stat membru al Uniunii Europene, in perioada octombrie – noiembrie 2006 si dat publicitatii in mai 2007, in Romania, dintre fumatori, 30 la suta fumeaza intre 15 si 20 de tigari pe zi, 67 la suta nu au incercat sa se lase de fumat, iar 25 la suta au incercat de 1-5 ori acest lucru in ultimul an.

Potrivit studiului, 97 la suta dintre romani nu cer ajutor cand vor sa se lase de fumat, cei care au incercat au folosit plante (9%) sau produsi de substitutie nicotinica (13%) desi nu se gasesc in Romania. Totusi, 49 la suta dintre cei care au incercat sa renunte la acest viciu, s-au reapucat de fumat pentru ca nu au facut fata simptomelor de sevraj – nevoii de a fuma, colegilor care fumeaza (25%) sau vietii stresante (24%).
Raportul arata ca fumatorii stiu ca fac rau celor din jur atunci cand fumeaza, 41 la suta stiu ca fumatul provoaca afectiuni respiratorii, 28 la suta se pronunta pentru disconfort, iar 24 la suta stiu ca acest obicei declanseaza cancer.

Cei mai multi fumatori spun ca fumeaza acasa cand sunt singuri – 81%, 68% o fac in prezenta nefumatorilor (27% - in mod regulat), iar 35% recunosc ca fumeaza in compania copiilor.

Participantii la studiu au fost in proportie de 59 la suta de acord cu interzicerea completa a fumatului in restaurante, 52 la suta s-au pronuntat pentru aceasta masura in baruri, 77 la suta – in locuri de munca inchise, iar 79 la suta – in spatii publice inchise (metro, aeroport, magazine).

Fumam din ce in ce mai mult!

Cateva date despre fumatorii romani:
Peste jumatate dintre cadrele medii sanitare sunt fumatoare. Astfel, 51, 4 la suta dintre medicii barbati, din unitatile sanitare, fumeaza zilnic, iar 38,6 la suta dintre femei aprind cel putin cate o tigara pe zi. 42 la suta dintre angajatii maternitatilor fumeaza, 70 la suta dintre acestia fiind femei.

Alarmant este faptul ca tot mai multi copii fumeaza, intre 8 si 10 la suta dintre minorii avand mai putin de zece ani consumand tutun.

Si in randul profesorilor a crescut ponderea celor care fumeaza, de la 22 la 28 la suta, iar la elevi de la 18 la 22 la suta.

Fumatori in cifere:
13 la suta dintre pneumologi
27 la suta dintre medicii de familie
32 la suta dintre chirugi
40 la suta dintre asistentele medicale
22 la suta dintre farmacisti

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro