Normativele HACCP se circumscriu unor sapte principii, care definesc modalitatea de fundamentare, elaborare si punere in practica a sistemului de siguranta alimentara.
Principiul nr. 1 – identificarea si analiza riscurilor
Principiul nr. 2 – determinarea punctelor critice pentru controlul acestor pericole
Principiul nr. 3 – stabilirea unor intervale, limite pentru fiecare din aceste puncte critice
Principiul nr. 4 – elaborarea unui sistem de supraveghere a punctelor critice
Principiul nr. 5 – elaborarea unor masuri corective in caz de abateri
Principiul nr. 6 – elaborarea unui sistem de verificare a HACCP
Principiul nr. 7 – elaborarea unui sistem de documentare cuprinzand toate procedurile si aspectele relevante legate de aceste principii si de punerea lor in practica
Reusita punerii in aplicare a unui program HACCP depinde de respectarea si indeplinirea unor conditii, etape si proceduri initiale care permit controlul aspectelor operationale in cadrul unei locatii de procesare, premise esentiale pentru fundamentarea unui ambient propice fabricarii de produse sigure.
Astfel buna desfasurare a unui sistem de gestionare a sigurantei alimentare de tip HACCP nu se poate realiza fara luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:
• Locatie (septica, usor de salubrizat, corespunzatoare din punct de vedere sanitar)
• Modalitati de transport si depozitare (respectarea cu strictete a lantului frigorific, a conditiilor de depozitare, respectarea parametrilor ambientali de stocare etc)
• Echipamentul (se au in vedere materialele pentru uz specific alimentar, substantele de curatare si dezinfectie etc)
• Personalul (existenta unui personal calificat, instruit cu privire la respectarea normelor de igiena alimentara)
• Controlul daunatorilor (existenta unui plan de lupta contra faunei parazite si contaminate din punct de vedere bacteriologic)
Respectarea parametrilor prezentati mai sus reprezinta atat premise cat si conditii pentru aplicarea sistemului HACCP in conditii optime.
Web Cert ofera servicii de consultanta HACCP (siguranta alimentara) si consultanta in domeniul standardelor de calitate ISO in vederea obtinerii certificatelor ISO.