Sistemul de pensii din România este unul destul de complex, structurat pe 3 piloni. Pilonul I este reglementat de stat încă din 2010 şi se referă la banii primiți de fiecare angajat din fonduri publice provenite de la sistemul public de asigurări sociale.
Pilonul II este legate de pensie privată. Din 2004 românii au posibilitatea de a-şi gestiona singuri o parte din pensie, selectându-și partenerul care în timp îi va asigura o parte a veniturilor încasate la bătrâneţe. Prin aceasta reglementare, 3.75% din cotizaţiile către CAS sunt orientate către companii private care se ocupă de administrarea acestora.
Fondurile orientate către administratori privaţi sunt investite în titluri de stat, obligaţiuni corporative, depozite sau alte instrumente financiare ce generează stabilitate.
La Pilonul II de pensie facultativă poate adera orice român cu vârsta de până la 35 de ani. Practic, până la această vârstă este obligatoriu, beneficiarul având posibilitatea de a-şi selecta partenerul care îi va administra banii din Pilonul II. În prezent, persoanele proaspăt angajate nu îşi pot selecta de la început administratorul de pensie privată, acesta fiind alocat de stat. Angajatul are posibilitatea de a-şi alege firma abia după patru luni de cotizare constantă.
Pilonul III este o altă componentă facultativă, administrată în totalitate de companiile private. Se adresează persoanelor care doresc să beneficieze de un venit suplimentar, faţă de cel generat prin intermediul primelor două instrumente. Poate adera la acest pilon orice persoană care are venituri impozitate. Comparativ cu Pilonul II care este obligatoriu, aceasta componentă este în totalitate facultativă iar procentul alocat este ceva mai mare, şi poate ajunge până la maximum 15% din salariul lunar brut. La acest pilon are posibilitatea de a participa chiar şi angajatorul, rotunjind astfel veniturile generate la pensie, această formă de cotizaţie este deductibila, deci este avantajoasă pentru angajator.
Între Pilonul II şi Pilonul II există diferențe şi nu trebuie confundate. Ambele componente sunt administrate de companii private. Pilonul II este obligatoriu şi poate fi administrat de o singură companie, pe când al treilea este facultativ şi poate fi gestionat de mai multe companii. O pensie privată facultativă oferă posibilitate angajatului şi angajatorului să participe la fondul final de pensie, iar sumele investite sunt cota-parte din salariul brut.
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro