Daca sunteti in cautarea unui loc de munca, fie ca vrei sa-ti schimbi cariera, fie ca ai ramas somer, probabil v-ati dat seama deja ca tehnicile clasice nu mai dau rezultate atat de bune ca in trecut.
Intr-o lume a retelelor sociale si a CV-urilor digitale, un simplu telefon nu va fi de ajuns sa ajungeti la un interviu. In plus, luand in considerare conditiile dificile de pe piata muncii, persoane foarte calificate sunt dispuse sa lucreze pe posturi inferioare pregatirii si experientei lor, ceea ce inseamna ca trebuie sa fiti si mai activ, cand vine vorba de cautarea unui job.
Iata cateva diferente majore intre modul in care se putea obtine un interviu de angajare in urma cu cativa ani si prezent, potrivit specialistilor de la U.S. News & World Report:
Nu va bazati pe CV
Simpla trimitere a unui CV pe hartie catre firma la care ati dori sa va angajati, urmata de asteptarea unui raspuns, nu a fost niciodata o metoda foarte eficienta, iar acum cu atat mai putin. Este doar o pierdere de hartie, taxe postale si energie.
Experienta conteaza mai putin
Este nedrept, chiar ilogic, insa angajatorilor nu prea le mai pasa ce ai facut in urma cu multi ani. Vor sa stie despre tot ce faci si cum poti sa-i ajuti astazi si in viitor.
Nu te astepta la o confirmare de primire
Odata ce ai aplicat pentru un post, nu te opri din cautari, sperand ca firma respectiva iti va raspunde. De cele mai multe ori, nu o va face. In schimb, continua sa faci networking, sa mergi la cat mai multe interviuri si sa cauti oportunitati, pana in momentul in care ai contractul semnat in mana. Probabil nu strica sa cautati si putin dupa acest moment.
Atentie la CV
Un astfel de document nu trebuie sa fie o insiruire de posturi de munca anterioare si toate scolile si cursurile facute, mai ales daca aveti, deja, o cariera indelungata. Specificati joburile avute in ultimii ani si puneti accentul pe calificarile obtinute recent, precum si pe cursurile de perfectionare relevante pentru job-ul pentru care aplicati.
Cel mai bine este sa aveti un CV in format digital, care sa poate fi usor incarcat/descarcat in calcutor, usor se scanat si printat. Evitati folosirea prea multor elemente grafice (bold, casete, linii, caractere neobisnuite). De asemenea, ar trebui sa contina cuvintele cheie pe care specialistii din domeniul respectiv le-ar putea cauta.
Trebuie neaparat sa stiti sa lucrati pe calculator
Chiar daca sunteti mai in varsta sau nu aveti o afinitate pentru calcultoare, "stapanirea" lor este esentiala. Puteti face cursuri speciale sau, daca stiti cat de cat despre ce este vorba, incepeti sa folositi computerul cat mai des, pentru a va obisnui. De asemenea, faceti-va un cont de e-mail folosind numele intreg, nu ID-uri haioase.
Mariti expunerea online
Reteaua de socializare Facebook este, deja, printre cele mai accesate site-uri de pe Internet si ajuta foarte mult la networking. Insa exista multe alte asemenea site-uri, ce nu trebuie ignorate. De exemplu, LinkedIn este special conceput pentru networking, iar Twitter capata din ce in ce mai multi adepti.
Puteti, de asemenea, sa va faceti propriul blog despre cariera, in care sa aveti si CV-ul si fotografia.
Cautati-va pe Google
Unul dintre primele lucruri pe care o sa le faca angajatorul inainte de a decide daca sa va cheme sau nu la interviu va fi sa va caute numele pe Google. Astfel, trebuie sa faceti tot posibilul sa nu apara nimic negativ in rezultatele cautarii. Daca, totusi, apar si lucruri rele, incercati sa le acoperiti prin activitatea recenta.
Networking
Mai mult decat oricand, conteaza pe cine stiti, nu neaparat ce ati scris in CV. O mare parte din posturi nu sunt disponibile pentru publicul larg, fiind ocupate prin recomandari.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro