Noua variantă a taxei auto va ţine cont de emisiile de carbon, în cazul maşinilor noi, de tip Euro 4, dar şi de emisiile de oxizi pentru maşinile mai vechi, a declarat ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, în cadrul unei emisiuni televizate. 'Formula va fi aşa: pentru maşinile la care în cartea tehnică este trecut nivelul emisiilor de carbon, şi astea sunt numai maşini Euro 4. Pentru maşinile la care în cartea tehnică scrie care este consumul şi scrie nivelul emisiilor, se vor aplica emisiile, ca în Franţa. Pentru maşinile care sunt mai vechi se vor aplica emisiile de oxizi ', a precizat ministrul Finanţelor.
Oficialul a spus că acesta va fi tabelul ce va fi supus dezbaterii publice, susţinând că noua formulă nu se va confrunta cu o mare opoziţie în Parlament. Practic, noua formulă va ţine conte atât de emisiile de carbon, care sunt legate de consumul de benzină, dar şi de noxe, care ţin de calitatea maşinii.
Varujan Vosganian a precizat că noua formulă nu va aduce mai mulţi bani la fondul de mediu, ci dimpotrivă.
'Noua formulă aduce bugetului către fondul de mediu o treime mai puţin decât înainte. Deci, e limpede că oricum e mai puţin decât înainte. Noi am făcut această formulă. Am discutat-o cu UE, care a fost de acord', explicat ministrul.
Acesta a spus că Uniunea Europeană nu s-a împotrivit taxei de poluare sau de primă înmatriculare, ci a cerut ca prevederile antipoluare să se îmbine cu circulaţia mărfurilor.
Ministrul Finanţelor a precizat că Bucureştiul are cele mai mari emisii de oxid de azot din toate capitalele europene. Astfel, în Polonia au intrat un milion de maşini anul trecut, din care 52 la sută peste 10 ani vechime. În schimb, în România au intrat 400.000 de maşini, din care 300.000 noi.
'Noi în 2007 ne-am întinerit parcul auto substanţial, în condiţiile în care au intrat cu 65.000 de maşini mai mult decât în 2006. Ce rezolvăm cu asta? În primul rând, rezolvăm că pentru maşinile non-euro - Euro 1, Euro 2 - taxa nu este chiar foarte mică, este de ordinul a câteva mii de euro, pentru o maşină veche este de 2000 de euro', a explicat Varujan Vosganian.
Potrivit calculelor autorităţilor, prin intermediul noii taxe în 2008 se vor strânge între 200 şi 300 milioane de euro la Ministerul Mediului.
' În 2007 am strâns vreo 300 de milioane, 360 de milioane, iar în 2008 preconizăm între 200 şi 300 de milioane de euro. Toţi banii se iau la Ministerul Mediului', a explicat ministrul.
Vosganian a spus că noua taxă va fi monitorizată strict, urmând ca un audit să stabilească modul şi programele care vor beneficia de fondurile obţinute din taxă.
'Am vorbit cu organizaţii neguvernamentale să facă o monitorizare strictă. Am fost de acord să facem şi un audit... la fondul de mediu şi am stabilit programele pe care o să le facem - pentru împăduriri, pentru parcuri, pentru piste de biciclete, şi aşa mai departe', a conchis ministrul Finanţelor.(AS)
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro