Vanzarea Rompetrol duce la cresterea securitatii energetice a Romaniei, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Prezent la marcarea unui an de prezenta pe piata de capital a companiei Transelectrica, Vosganian a declarat, miercuri, ca prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la Rompetrol se diversifica zonele de unde provin materiile prime energetice pentru Romania.
Ministerul Economiei a mai spus ca nu are nicio implicare in divergentele privind momentul in care Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ a fost informata despre tranzactia de vanzare a Grupului Rompetrol, a declarat miercuri, la BVB, ministrul Varujan Vosganian. El a afirmat ca aceasta reprezinta 'o chestiune pe care o vor rezolva instantele bursei'.
Vosganian a adaugat ca MEF este implicat in aceasta problema doar in calitate de detinator de obligatiuni Rompetrol, iar in aceasta calitate este interesat in dezvoltarea companiei Rompetrol ca o garantie ca aceste obligatiuni vor fi valorificate si datoriile vor fi recuperate.
Datoriile Petromidia (Rompetrol Rafinare) la data de 30 septembrie 2003 catre bugetul de stat si fondurile speciale, inclusiv penalitati si dobanzi, se cifrau la circa 600 milioane de dolari. Guvernul a decis, in octombrie 2003, scutirea de la plata a acestor datorii prin emiterea de catre Rompetrol de obligatiuni, emisiunea de titluri avand valoarea egala cu a obligatiilor datorate bugetului de stat.
Initial, obligatiunile aveau o scadenta de 20 de ani, insa ordonanta de guvern din 2003 a fost modificata in 2005, iar perioada de scadenta a devenit de maximum sapte ani, pana in septembrie 2010.
Rompetrol isi poate rascumpara obligatiunile sau poate converti datoriile in actiuni, daca statul accepta.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro