Estul Romaniei, cel sarac, mai are o sansa: sansa investoitorului plin cu bani si dornic de profit, intr-o zona neexploatata inca. Investitorii straini se vor orienta catre regiunea estica a Romaniei, mai saraca, fiind atrasi de costurile ieftine cu forta de munca si preturile scazute ale terenurilor, a declarat secretarul general al Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Florin Vasilache. Pana in prezent, marea parte a investitiilor straine directe (ISD) s-a indreptat catre zona Bucurestiului si vestul tarii, intrucat aceste regiuni dispun de o retea mai dezvoltatade infrastructura, care faciliteaza exporturile catre alte state din Uniunea Europeana.
Romania, membru al UE de la 1 ianuarie 2007, a atras un volum record al ISD in ultimii ani, cel mai inalt nivel fiind atins in anul 2006, respectiv 9,1 miliarde de euro, dupa incasarea sumei de 2,2 miliarde de euro din vanzarea celei mai mari institutii financiare romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), catre grupul austriac Erste Bank.
"Investitorii incep sa evalueze si regiunile estice, intrucat au drept obiectiv realizarea de exporturi catre piata rusa si ucraineana", a declarat Vasilache.
El a adaugat ca terenurile sunt incomparabil mai ieftine in estul tarii si investitorii vor identifica acolo mai multa forta de munca, pe care o descrie drept "calificata si de incredere".
Anul trecut, numai grupurile de retail, precum Kaufland, din Germania, si dezvoltatorii de proprietati imobiliare, precum Fadesa, din Spania, si Globe Trade Center, din Polonia, au fost interesati de investitii in estul Romaniei.
Vasilache este increzator ca aceasta regiune va atrage in curand investitii semnificative, care vor conduce la crearea de noi locuri de munca si la majorarea productiei industriale, in special in sectoarele de energie, constructii si auto.
ARIS apreciaza ca volumul ISD va atinge sapte miliarde de euro in acest an, odata cu finalizarea procesului de privatizare.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro