BNR are independenţă instituţională şi financiară, nefiind alimentată de la bugetul de stat, a precizat pentru NewsIn consilierul guvernatorului BNR, care a subliniat că "niciun salariat al băncii centrale nu e plătit cu zeci de mii de euro" şi "nu beneficiază de pensii excepţionale sau nesimţite". "Comunicatul emis de un grup de parlamentari PDL cu privire la faptul că o serie de instituţii de stat nu sunt incluse în legea salarizării unice este din mai multe puncte de vedere lipsit de logică. În primul rând, gruparea celor patru instituţii este anapoda, deoarece BNR nu are nicio legătură cu CSA, CNVM şi CSSPP în planul salarizării", a declarat, pentru NewsIn, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR) Adrian Vasilescu, în replică la solicitarea parlamentarilor.
El precizează că, din acest punct de vedere, "şi adresantul (FMI,n.r.) este ales în necunoştinţă de cauză", în condiţiile în care BNR face parte din sistemul european al băncilor centrale şi se supune în exclusivitate reglementărilor Băncii Centrale Europene (BCE).
"Prin urmare, FMI, sub acest aspect, nu poate avea nicio influenţă asupra modului în care este salarizat personalul BNR", a subliniat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a adăugat că nici nivelul salarizării în cele patru instituţii nu este cât de cât apropiat astfel încât acestea să poată fi asociate din acest punct de vedere.
"Exemplul dat în comunicat, cu salariul de 19.600 de euro al preşedintelui CSA, nu are nicio legătură cu BNR. La banca centrală nu există niciun salariu de zeci de mii de euro, aşa cum se scrie în comunicat. Până şi guvernatorul BNR are cu mult sub 10.000 de euro", a spus Vasilescu.
In ultima declaratie de avere a Guvernatorului, publica, venitul câştigat din salariul de la BNR a fost de 297.722 de lei. Asta înseamnă un venit lunar mediu de 24.810 lei, adică 7.400 de euro, la cursul mediu din 2007. De atunci probabila ca nu a mai crescut cu mult: 8500 euro?
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro