Varful inflationist ar putea fi atins in luna iulie

12 mai 2008

Creşterea preţurilor din luna aprilie s-a plasat la limita superioară a intervalului estimat de majoritatea analiştilor, însă aceştia atrag atenţia că vârful inflaţionist nu a fost atins încă, fiind preconizat pentru luna iulie, în cazul în care preţurile administrate vor fi majorate. "Problema vârfului de inflaţie depinde de preţurile administrate. Dacă acestea vor creşte, în iulie inflaţia se va apropia de 9%, dacă nu, înseamnă că vârful inflaţionist a trecut", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

O inflaţie ridicată pentru luna iulie, de 9,1%, anticipează şi Nicolae Alexandu-Chisdeciuc, senior economist al ING Bank România, însă atrage atenţia că în ceea ce priveşte evoluţia din aprilie, este faptul că toate măsurile inflaţiei de bază au crescut.

Astfel, inflaţia CORE 1, calculată în funcţie de indicele preţurilor de consum din care se scad preţurile administrate, a ajuns la 9%, iar CORE 2 (indicele preţurilor de consum minus preţuri administrate şi volatile), s-a plasat la 7,3%.

"Această evoluţie arată persistenţa inflaţiei în economie, sugerează creşterea dobânzii de politică monetară şi faptul că există un exces de cerere în România", a spus Alexandu-Chisdeciuc.

În luna aprilie, creşterea preţurilor de consum a încetinit la 0,52%, comparativ cu 0,67% în luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani, atins în martie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna martie, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 8,63%, un nivel mai ridicat, de 8,89%, fiind înregistrat în ianuarie 2006.

Avansul preţurilor a fost determinat cu precădere de preţurile mărfurilor alimentare, care au urcat cu 1,05%, în timp ce preţurile serviciilor au influenţat în mod pozitiv inflaţia, coborând cu 0,44%, se arată într-un comunicat al INS.

Dintre produsele alimentare, uleiul a avut cea mai importantă creştere, de 9,72%, urmat de fructele proaspete, cu 5,22%.

"Surpriza provine, în aprilie, de la preţurile alimentelor, mai ales cele la ulei şi la fructe. Dacă în cazul fructelor nu sunt îngrijorat, pentru că preţurile vor scădea anul acesta, la ulei nu se vor mai reduce", a spus Dumitru.

Analistul ING anticipează pentru luna mai o scumpire suplimentară a uleiului, considerând că evoluţia ascendentă a preţului a fost determinată, într-o oarecare măsură, de recolta slabă din 2007.

Potrivit economistului şef al BRD-Groupe Societe Generale, Florian Libocor, cifrele publicate, luni, de INS, în apropierea estimărilor pieţei, vor avea un impact neutru asupra cursului de schimb.

Banca Naţională a României (BNR) a stabilit, pentru acest an, o ţintă de inflaţie de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelaşi interval de variaţie.

BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9 la 3,5%, potrivit celui mai recent raport aspura inflaţiei.

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat, joi, că inflaţia va rămâne în afara ţintei până în trimestrul întâi din 2009, dar va intra pe o curbă descendentă destul de accentuată din toamna acestui an.

El a arătat că prognoza are în vedere şi un aport mai semnificativ al ajustării de preţuri administrate şi faptul că până în toamnă preţurile volatile nu vor avea efecte pozitive.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro