Vânzările de televizoare și videoproiectoare au crescut dupa Campionatului Mondial din Rusia

Categorie: IT & C

Vânzările de televizoare și videoproiectoare au crescut dupa Campionatului Mondial din Rusia

 

Campionatul mondial de fotbal din Rusia 2018, un bun prilej pentru producătorii și vânzătorii de televizoare să-și frece mâinile. Vânzările de televizoare, proiectoare, sisteme home cinema, dar și articolele sportive au crescut în România datorită Campionatului Mondial, care a avut loc în Rusia, chiar dacă naționala țării noastre nu s-a calificat la turneul final.

 

Interesul crescut a putut fi văzut in primul rand in cautarile de pe siteul eMag, cel mai mare retailer din Romania. Au existat cu 34% mai multe căutări după cuvântul ”televizoare”, cu 27% mai multe căutări după ”videoproiectoare”, iar ”home cinema” a crescut cu 16%. Articolele dedicate pasionaților de acest sport, precum «ghete fotbal» sau «minge» au crescut cu 24%, respectiv 8%.

 

Și în 2016, atunci când a avut loc Campionatul European de Fotbal, anumite categorii de produse au devenit mai populare. Între 10 mai și 10 iunie 2016, cu o lună înainte de începerea competiției, căutările pentru termeni precum «televizoare» sau «videoproiector» au crescut față de luna anterioară cu 18%, respectiv 55%. Suporterii au vrut să-și arate susținerea față de Națională, iar sintagma «tricou Romania» a crescut cu 411%, potrivit cotidianului Libertatea.

 

Marii retaileri din online au venit cu promoții și campanii de reducere importante pentru clienții români. Reducerile la televizoare, videoproiectoare și sisteme de sunet au fost de 30-40%, în funcție de comerciant.

 

Nu doar în România s-a văzut o asemenea creștere a vânzărilor de televizoare. În Spania, vânzările au crescut cu 15%, ceea ce s-a tradus în 2 milioane de televizoare în plus cumpărate în prima parte a anului, înaintea CM de fotbal din Rusia. În Argentina, vânzările au crescut tot cu 15%, iar în Marea Britanie s-au dus până la 35-40% mai mult. Peru, care nu s-a mai calificat la un Campionat Mondial de 36 de ani, a înregistrat o creștere de 60% a vânzărilor de televizoare!

 

Producătorii de televizoare au avut și ei numai de câștigat.

Grupul sud-coreean Samsung anunța în cadrul prezentării rezultatelor sale financiare că apropierea Cupei Mondiale se va translata în creșterea vânzărilor de televizoare la nivel global.

 

Samsung a pierdut teren, însă, în domeniul televizoarelor de top în fața competitorilor LG Electronics și Sony. Alături de Panasonic, aceștia pariază pe tehnologia OLED în cadrul televizoarelor scumpe, pe când Samsung folosește tehnologia QLED, care este mai luminoasă și ceva mai ieftină.

 

Televizoarele OLED cresc in popularitate la nivel mondial, datorită culorilor vii și a contrastului foarte mare. De asemenea, acestea permit realizarea unor televizoare foarte subțiri. Însă fabricarea acestora este foarte scumpă, astfel că și prețurile sunt mari.

Potrivit companiei de cercetare IHS Markit, Samsung are o cotă de piață de doar 18,5% din veniturile aduse de vânzarea de televizoare premium, după ce avea 54,7% în 2015. Între timp, Sony și LG au ajuns în fața Samsung, cu 36,9% și 33%.

 

Dar dacă adunăm și modelele ieftine, clasamentul este dominat per total tot de către Samsung. Acesta este urmat în clasament de către rivala sud-coreeană LG, chinezii de la TCL și Hisense și japonezii de la Sony și Sharp.

 

 


Alte articole