Tranzacţiile pe sectorul imobiliar din România în primele nouă luni ale anului 2007 au ajuns la 1,5 miliarde euro, aproape dublu comparativ cu perioada similară a anului precedent, au declarat miercuri rprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.Potrivit DTZ, majoritatea tranzacţiilor din acest an şi cele care vor urma la începutul lui 2008 vor fi realizate pe segmentul birourilor şi în special în Capitală. În acelaşi timp, tranzacţii semnificative vor avea loc şi în oraşele mari din provincie, dar pe segmentul centrelor comerciale. "Marea majoritate a tranzacţiilor din Capitală se vor face pe piaţa birourilor, chiar dacă acest segment este încă subdezvoltat. În ceea ce priveşte centrele comerciale, cele mai multe tranzacţii se vor realiza în oraşele mari din provincie. Ne aşteptăm ca yield-urile (randamentele investiţionale ale tranzacţiilor - n. r.) pe segmentul centrelor comerciale să scadă undeva la 6% în următoarele şase luni, chiar dacă acestea se situează în prezent la 6,5%", a declarat Cristian Ustinescu, business development manager în cadrul DTZ.
Potrivit companiei de consultanţă imobiliară, cea mai mare tranzacţie pe segmentul centrelor comerciale în primele nouă luni a fost realizată de către fondul austriac de investiţii Immoeast, care a achiziţionat centrul comercial Polus din Cluj de la managerul de constucţii al proiectului, TriGranit, tranzacţie pentru care a plătit 185 milioane euro.
Pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzacţie a anului rămâne clădirea America House, vândută de israelienii de la GTC către grupul francez de investiţii Natixis, pentru suma de 120,3 milioane euro, tranzacţie realizată la un yield de 6%. A doua afacere pe segmentul birourilor a fost realizată de către Immoeast care a achiziţionat pentru 101,5 milioane euro clădirea S-Parc din Bucureşti.
În ceea ce priveşte sectorul industrial, cea mai importantă tranzacţie a fost realizată în al doilea trimestru al anului de către GE Real Estate, care a achiziţionat cu 175 milioane euro, la un yield de 8%, spaţii industriale din şapte oraşe din ţară.
Reprezentanţii companiei DTZ estimează că şi anul viitor randamentele investiţionale vor scădea. Potrivit lui Ustinescu, în ultimii patru ani randamentele pe segmentul de birouri şi retail au scăzut de la 11% la în 2004 până la 6,5% în 2007. În ceea ce priveşte yield-urile pe segmentul industrial acestea au scăzut de la 12,5% în 2004 la 8% în 2007.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro